Uzun süren ve birçoğumuzda bıkkınlık hissi uyandıran bir kışın ardından yavaş yavaş yazı karşılamaya hazırlanıyoruz. Öğrencilik yıllarında bunun en büyük belirtisi bahar şenlikleri olurdu. Onun üzerinden yıllar geçmesinden ötürü artık başka türlü emarelere bakar olduk. İstanbul Film Festivali gibi… Ki o da hep vize dönemine denk gelirdi ya!
Tabii İstanbul gibi bir şehirde yaşamanın nimetleri sadece film festivali ya da açıkhava konseriyle sınırlı kalmıyor. İster dünyaca ünlü olsun isterse de maalesef ünü ülke sınırları içinde kalsın onlarca edebiyatçıya ilham kaynağı olmuş bir şehrin içindeyiz. Kimi zaman bir romanın ana mekanı kimi zamanda en epik şiirlerin ev sahibi olan bir şehir burası. Buna istinaden şehrin edebiyat hayatına renk katacak etkinlikler, kentin hakkını vererek yaşayanlar için çok kıymetli.
İşte böyle etkinlikler bütününden oluşan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin (İTEF) bu yıl dokuzuncusu düzenleniyor. Kalem Kültür Derneği tarafından düzenlenen festival 6 – 11 Mayıs 2017 tarihleri arasında şehrin değişik noktalarında İstanbulluları ağırlayacak. Herkese açık ve ücretsiz olacak etkinlikler kapsamında söyleşi, oturum ve dinletilere yer verilecek. Eserlerinde sıklıkla İstanbul’a yer veren ve artık günümüzde adı İstanbul ile birlikte anılan edebiyatımızın büyük ustası Ahmet Hamdi Tanpınar’ın adının böyle bir organizasyona verilmiş olması da ayrı bir güzel.
2009 yılından beri düzenlenen festivalin bu yılki teması “Şehir ve Hayal”. Etkinliklerin detaylı programına www.itef.com.tr adresinden ulaşmanız mümkün. Gün içerisinde farklı noktalarında etkinliklerin düzenleneceği festivalin mekânlarından özellikle biri beni oldukça heyecanlandırıyor. Bugünkü Gülhane Parkı’nın girişinde II. Mahmut döneminde yaptırılan Alay Köşkü’nde yer alan “Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi”. Bu şahane mekâna bugüne kadar gitme imkânı olmayanlar için umarım bu festival güzel bir neden yaratmış olur. Burası, benim sıklıkla ziyaret edip penceresinde Gülhane Parkı’nın yeşilliği eşliğinde kitap okuduğum bir yer. Size de tavsiye ederim. 8 Mayıs tarihinde Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde düzenlenecek olan ’Bizim Klasiklerimi” Var Mı? etkinliği festival programında gözüme ilk çarpanlardan bir oldu.
Şehrin değişik yerlerine yayılan festivalin diğer ilgi çekici mekânlarıysa Nail Kitabevi ve KargaArt. Örneğin 9 Mayıs’ta önce Ahmet Ümit söyleşisi ardından da Yinon Muallem konseri KargaArt’ta.
Festivale dair güzel ayrıntılardan biri etkinlik saatlerinin hemen hemen hepsinin çalışanları da düşünerek belirlenmiş olması. Dolayısıyla bu güzel etkinlikleri kaçırmak için pek de bahane kalmıyor.