Zanzibar, Hin Okyanusu'nda Tanzanya'nın açıklarında ana geçim kaynağı turizm olan bir ada. Tarih boyunca birçok kültürün etkisinde kalmış, dolayısıyla çeşitli milletlerden insanların yaşadığı bir yer haline gelmiş.
İngiliz hakimiyetinde olduğu yıllarda esasen İran kökenli olan Bulsara ailesi memurluk görevi için Zanzibar'a taşınmıştı. Bu esnada ailenin Faruk adını verdikleri bir erkek çocukları dünyaya gelir. İçine kapalı ama çok yetenekli olduğu hemen anlaşılan Faruk, bir süre Hindistan'daki İngiliz okulunda eğitim gördü. 17 yaşındayken de ailesi ile birlikte Londra'ya taşındı.
Freddie Mercury doğuyor...
Ealing Art College'da eğitim görmeye başlayan Faruk, burada grafik ve tasarım kadar müzikle de ilgilenir. 1960'lı yıllarda çığ gibi büyüyen Rock dalgasına o da kapılmıştır. Ancak Faruk Bulsara adını kariyeri için pek de tatmin edici bulmuyordur. O artık gelecekte dünyanın en güçlü sesi olarak kabul görecek olan Freddie Mercury'dir.
Okul yıllarından tanıştığı Brian May ile sonradan aralarına katılan Roger Taylor ve John Deacon ile birlikte çalmaya başlarlar. Bu gruba bir isim ve logo gerekmektedir. Bu görev tabii ki Freddie Mercury'ye düşer. Queen ismi ve grup üyelerinin burçlarından esinlenilerek tasarladığı grup amblemi büyük ses getirir.
Bohemian Rhapsody ve sonrası
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre ülke tarihinin gelmiş geçmiş en iyi şarkısı seçilen Bohemian Rhapsody, grubun geniş çevrelerce tanınmasını sağladı. Bunda tabii ki Freddie'nin sahne gösterileri, kıyafetleri ve tavırlarının da etkisi çok büyüktü.
Hayatı ile gündemden düşmeyen Freddie Mercury'nin konserlerinde katılım rekorları kırılıyordu. Sağlığında Queen grubu ile birlikte 17 albüm yayınlayan Freddie Mercury bir yandan da solo çalışmalara imza attı.
Bir Rock grubu solisti olmasına rağmen operadan disco müziğine farklı dallarda da çalışmaların içinde yer aldı.
Hastalığı ve son yılları...
1987 yılına gelindiğinde İngiliz basınında Freddie Mercury'nin AIDS hastalığına yakalandığı haberleri yer almaya başladı. Freddie Mercury bu iddiaları başlarda yalanlasa da bir süre sonra HIV pozitif olduğunu duyurdu.
1991 yılında Innuendo albümünü yayınlanan Queen'in son şarkısı The Show Must Go On oldu. Şarkı, Freddie Mercury'nin içinde bulunduğu duruma bir cevabı gibiydi. Durumu günden güne ağırlaşan Freddie Mercury 24 Kasım 1991'de hayata veda etti.
Konserlerinde yüzbinlerce insana ulaşan Freddie Mercury için düzenlenen anma konserinin biletleri birkaç dakika içinde tükenmiş konserde dönemin en ünlü müzisyenleri sahne almıştı.
Freddie Mercury yaşasa bugün 71 yaşında olacaktı. O muhteşem sesiyle daha nice şarkılar söyleyebilirdi, mümkün olmadı. Hayatımdaki en önemli parçalardan biri müzikse bunda onun payı çok büyük. İyi ki doğmuş...