01.10.2018 - 11:51 | Son Güncellenme:
Çin de eski çağlardan beri alternatif tıp yöntemi olarak kullanılan Hünnap meyvesinin sağlık üzerindeki faydalarını haberimizde bulabilirsiniz.
HÜNNAP NEDİR?
Cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından dikenli, sarı çiçekleri olan ağacın meyvesine hünnap (Ziziphus zizyphus) adı verilir. Ağacın meyveleri zeytin biçimindedir ve boyutu da aşağı yukarı bu şekilde kalır. Renk ve biçim açısından iğde ağacı meyvesiyle de benzerlik göstermektedir. Çok faydalı olduğuna inanılan hünnap meyvesinin birçok yerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Hünnap Türk halkının pek fazla aşina olmadığı meyveler arasındadır. Tadı pek fazla bilinmese de sağlık için oldukça faydalı olduğu pek çok kişi tarafından biliniyor. Hünnap ağacı ilkbaharda sarıçiçekler açıp sonbahar mevsimine doğru olgunlaşan meyveler arasında yer alır. Hünnap meyvesini sonbahar mevsiminde Pazar tezgâhlarında veya marketlerde bulabilirsiniz.
Çinde çok fazla bulunan hünnap meyvesi, ölümsüzlük meyvesi ve tanrı hediyesi adıyla anılıyor. Çinde pek çok kişi tarafından alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Hünnap meyvesi hacim olarak küçük bir yapıya sahip olmasına rağmen içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırmaktadır. Hünnap meyvesinin faydalarını henüz bilmiyorsanız birazdan öğreneceksiniz.
İşte hünnap meyvesinin faydaları
Vitamin deposu
Hünnap içerisinde A ve C vitaminlerinden bolca bulundurmaktadır. Aynı zamanda Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından inanılmaz derecede zengindir.
Tüm kanser çeşitlerinden korur
Hünnap içerisinde bolca antioksidan ve C vitamini barındırmasından dolayı kanse hastalıklarından koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar
Hünnap en düşük kalori miktarına sahip olan meyveler arasında yer almaktadır. Hünnap yiyerek hem uzun süre tok kalabilir hem de kilo verirken kaybedilen enerjiyi geri kazanmanızı sağlar.
Sindirimi kolaylaştırır
Hünnap meyvesi sindirimi kolaylaştırarak kabızlık problemlerine iyi gelir.
Kanser ve karaciğer hastalıklarından korur
Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.
Bağışıklığı güçlendirir
Günde bir avuç tüketilen hünnap meyvesi özellikle kışın çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ve bağşıklık sisteminizi hızlı bir şekilde güçlendirmeye yardımcı olur.
Kemik ve diş sağlığı
İçerisinde bol miktarda fosfor barındırmasından dolayı hünnap meyvesinin kemik ve diş sağlığına iyi geldiği söylenmektedir.
Hünnap meyvesi nerelerde bulunur?
Faydalarından bu kadar bahsettikten sonra geriye hünnap meyvesini nereden bulabilirim sorusu kalıyor. Hünnap meyvesi genellikle ılıman ve iklim koşulları sert olmayan bölgelerde yetişir. Dolayısıyla Marmara bölgesi, Akdeniz bölgesi gibi yerlerde hünnap meyvesi yetişebilir ve bulabilirsiniz.
Hünnap meyvesi nasıl tüketilir? Hünnap meyvesini nerede bulabilirim sorusunun da cevabını verdikten sonra geriye hünnap nasıl tüketilir sorusu kalıyor.
Hünnap meyvesi taze bir meyve olduğundan çiğ olarak çıtır çıtır tüketilebilir. Aynı zamanda diğer meyvelerden olduğu gibi hünnap meyvesinden reçel yapıp tüketebilirsiniz.