25.02.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:
Holter, herhangi bir alan fark etmeksizin kalp ile ilgili rahatsızlık yaşadığını söyleyen kişilerin günlük hayatında kalbindeki elektriksel faaliyetleri kaydeden cihaza verilen isimdir. 24, 48 ya da daha uzun süre kalp ile ilgili kayıtları almaya ve net bir tanı koyulmasına yardımcı olur.
Holter Cihazı Hangi Durumlarda Takılır?
Tansiyon ve ritim bozukluklarının tanı ve tedavisinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için holter cihazları kullanılır. Tansiyon holter, yüksek tansiyonun tespit edilmesini sağlar. Hipertansiyon hastası olan kişilerin tedavilerini düzenlemesinde ve hastanın tansiyonunun günün hangi saatinde neye göre dalgalandığını tespit etmek için kullanılan bir cihazdır.
Ritim Holder ve Tansiyon Holder Nasıl Çalışır?
Ritim ve tansiyon holter uygulamalarının prensipleri birbirinden farklıdır. Ritim holder, kablolara bağlı bir kayıt cihazıdır. Bu kablolar vücuda, tek kullanımlık pullarla bağlanır. Üzerinde de elektrot kablolar bulunur. Elektrotlar, hastanın göğüs bölgesinde belirli yerlere yapıştırılır. Kayıt cihazı, gelen sinyalleri kaydeder. Sonuçlar ise, uzman kardiyaloglar tarafından incelenir. Tansiyon holter, ritim holtere göre oldukça küçüktür ve tansiyon cihazına benzer. Hastanın koluna geçirilen bu cihazın beyni ise bir üniteye bağlanır. Cihaz bir kemer ile hastanın beline sabitlenir. İlk ölçüm hastanede alınır ve ardından hasta evine gönderilir.
Holter Hastada Takılıyken Ne Yapmalıdır?
Holter cihazı hastaya takıldıktan sonra hastanın, holter cihazının kayıt süresinde olduğu süre boyunca neler olduğunu not etmesi gerekir. Hastanın kendisine verilen formu eksiksiz doldurması, hangi saatlerde nasıl semptomlar yaşadığını eksiksiz olarak not etmesi gerekir. Başarılı bir tanı koyulması ve tedavinin doğru şekilde planlanması için hastanın aksatmadan gerekli notları alması gerekir. Cihaz kayda başladıktan sonra cihaz asla kapatılmamalıdır. Günlük aktivitelerini hastalar aksatmadan gerçekleştirebilir.
Kardiyoloji doktoru, hastada cihazın ne kadar süre kalacağına karar verir. Doktorun belirttiği süre boyunca cihaz çıkartılmamalı ya da kesinlikle kapatılmamalıdır. Aynı zamanda cihazın çok ısınmamasına dikkat etmeniz gerekir ve cihaz hep kuru kalmalıdır. Cihazın ıslanmaması gerektiği için cihazın takılı olduğu süre boyunca hasta duş almamalıdır. Holter cihazının hastaya hiçbir zararı yoktur. Bu cihaz hastanın üzerinde takılıyken hasta, günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir.