27.09.2021 - 17:01 | Son Güncellenme:
Histeroskopi, bebek sahibi olma ya da jinekolojik problemlerin tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Herhangi bir kanama şikayetinde, adet düzensizliğinde, ağrı durumlarında, rahim içinde görülebilecek miyom, polip gibi patolojilerde, doğuştan anomalilerde, tekrarlayan gebelik kayıplarında, ipi kaybolmuş spirallerin çıkartılmasında, rahimde yapışıklık ve rahimde perde bulunması durumlarında hem tanısal hem de tedavi amacıyla kullanılır.
Histeroskopi işlemi nasıl yapılır?
Histeroskopi, vajinal yoldan rahim ağzı kanalından özel aletlerle, rahime girilerek yapılır. İşlem öncesinde hastaya ilaç verilerek rahim ağzının açılması operatif histeroskopi işlemlerinden önce bazen gerekebilir. Histeroskopi işlemi hem muayenehane hem de ameliyathane şartlarında yapılabilir.
Histeroskopi işlemi genellikle adet bittikten sonraki bir hafta içerisinde yapılır. Polipi, miyomu, aşırı kanaması, rahim içi yapışıklığı, rahim içinde perde olanlar, spiralleri rahim içinde kaybolanlar ve rahminde doğuştan anomali bulunanlar bu işlem için uygun hastalardır. Bununla birlikte menopoz sonrası dönemde kanaması olanlarla, fokal lezyon düşünülen hastalara da histeroskopi yapılabilmektedir. Tanısal histeroskopi işlemi birkaç dakika, operatif histeroskopi de yapılan işleme bağlı değişmekle beraber 5 ile 20 dakika arasında sürmektedir.
Gebelik şansını artırır mı?
Rahim içinde bir lezyon olmadığı sürece histeroskopi gebeliğe etki etmez. Normal şartlarda gebelik şansını artıralım düşüncesinden ziyade; polip, miyom gibi lezyonların alınması veya düşüğe neden olabilecek rahim perdesinin kesilmesi ile normal gebelik şansında artış görülebilir.
Histeroskopi, riski oldukça düşük bir işlemdir. En büyük avantajı doğal vajinal yoldan yapıldığı için herhangi bir kesi olmadan rahim içinin değerlendirilebilmesidir. Aynı gün taburcu olan hastalar, günlük yaşantılarına çok kısa sürede dönebilmektedir. Histeroskopi çok ağrılı bir işlem değil, oldukça hasta dostu bir işlemdir.
Tanısal histeroskopi sonrası beklenmesi gereken ek süre yoktur, hemen gebe kalınabilir. Operatif histeroskopi sonrası yapılan işleme bağlı olarak değişmekle beraber en çok 3 ay beklendikten sonra gebe kalınabilir.
Poliplerin tekrarlama ihtimali vardır. Tekrarlama riskinin histeroskopi ile ilişkisi yoktur. Hastada polip oluşmasına etki eden durumlar devam ettiği sürece yeni bir polip gelişebilir.