AileHer yıl 1.2 milyon bebek ölümü engellenebilir

Her yıl 1.2 milyon bebek ölümü engellenebilir

26.05.2014 - 09:33 | Son Güncellenme:

UNICEF Hamilelik ve Yenidoğan Sağlığı Baş Danışmanı Dickson : "Alınacak tedbirlerle üç milyon bebek ölümünün yüzde 40'ı önlenebilir"

Her yıl 1.2 milyon bebek ölümü engellenebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyada her yıl yaklaşık üç milyon bebeğin ilk dört haftada öldüğünü, alınabilecek tedbirlerle bu ölümlerin yüzde 40'ının önlenebileceği bildirdi.

Haberin Devamı

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen UNICEF Hamilelik ve Yenidoğan Sağlığı Baş Danışmanı Kim Eva Dickson, yeni doğan çocukların ölümlerinin engellenmesi için bazı basit önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Bazı bebeklerin doğum sonrasında solunum güçlüğü yaşadığına dikkati çeken Dickson, solunum maskesi sayesinde çocuğun yaşamasının sağlanabileceğini ancak dünyada bu maskelerin bulunmadığı pek çok sağlık merkezi olduğunu belirtti.

İkinci olarak doğumdan hemen sonra bebek için sıcak bir ortam sağlanması gerektiğine işaret eden Dickson, bebeğin ısı kaybına uğramasının ölüme yol açabildiğini anlattı.

Bebeğin bir an önce annesinin göğsüne yatırılması ve emzirilmesinin sağlanması gerektiğini de ifade eden Dickson, ilk emzirmenin bebeği enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

1.2 milyon çocuk kurtarılabilir

Her yıl bebeklerin yaklaşık 3 milyonunun ilk 28 gün içerisinde hayatını kaybettiğine dikkati çeken Dickson, buna ek olarak 2.6 milyon bebeğin ise ölü doğduğunu bildirdi.

Dickson, "Alınacak tedbirlerle üç milyon bebek ölümünün yüzde 40'ı önlenebilir" dedi.

Devam etmekte olan 67. Dünya Sağlık Asamblesi'nde yeni doğan bebekler için eylem planı önerisinin tartışıldığını anlatan Dickson, hükümetlere, bu eylem planını kabul etmeleri için baskı uygulanmasını istedi. Dickson, "Hükümetler yenidoğan servislerine yatırım yapmıyor" dedi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar