22.03.2021 - 10:35 | Son Güncellenme:
Hematoloji, vücudun işlevini yerine getiren ve hayat kaynağı olan kan ile ilgili hastalıklarla ilgilenmektedir. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan kanı üreten organların tedavisinde de hematoloji ilk sırada yer almaktadır. Kelime anlamı ‘kan bilimi’ olan bu bilim dalı kemik iliği kanseri, hemofili, lösemi, kan pıhtılaşma problemleri, lehoma ve hücre anemi gibi hastalıklar bu bilim dalının kapsama alanına girmektedir.
Hemotoloji Nedir?
Bu bilim dalı ile ilgilenen kişilere hematolog denilmektedir. Kemik iliği, lenfatik organlar, hemogram, kan sayımı, biyopsi ve benzeri konularla ilgilenmektedir. Trombosit tanı ve tedavisi ile ilgili konularda çözüm üretmektedirler. Hematolojik hastalıkların tedavi edilmemesi durumunda ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir.
Hematolojik Hastalıklar Nelerdir?
Kan ile ilgili ve kan üreten organlarla ilgili hastalıkların tedavi edildiği hematoloji bölümü aşağıdaki hastalıklarla ilgilenmektedir:
1- D vitamini (Demir eksikliği) eksikliği,
2- Alyuvarlarla ilgili hastalıklar,
3- Lösemi kanseri, miyelodisplastik, miyelo, lenfoma,
4- Trombosit, hemofili, trombofili, Von Willebrand,
5- Kök hücre sorunları,
6- Kemik iliği sorunları,
7- Sıtma,
8- Nötropeni,
9- Derin ven trombozu gibi hastalıklara bakmaktadır. Kan ile ilgili hastalıklarda uzman olan hematolog uzman doktorlar bu kategoride yer alan kan tahlil işlemleriyle tedaviye başlamaktadır.
Hematoloji Tedavi Yöntemleri
Tıp dünyasında hemotolojiyle ilgili tedavi yöntemleri kanda oluşan hastalığın ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Halsizlik, kanamanın durmaması ve ani ağrı oluşumu gibi belirtilere neden olan hematolojik hastalıklar mutlaka tedavi edilmelidir. Hematoloji tedavi yöntemleri şu şekildedir:
1- Tam kan sayımı, hemotolojinin temel tedavi yöntemidir. Trombosit sayısı, kan enzim sayısı, kemik iliği biyopsisi, protrombin gibi yöntemler bu kategoridedir.
2- Anemi tedavisinde D vitamini takviyesi uygulanır.
3- Aplastik anemi ve hemolitik anemi hastalıkları için ilaç tedavisi tercih edilmektedir.
4- Orak Hücreli Anemi tedavisinde kan nakli, ilaç tedavisi ve aşı yöntemi tercih edilmektedir.
5- Kan pıhtılaştırıcı ilaçların yanı sıra kan pıhtısını gideren ilaçlar da bu kategoride reçeteye yazılmaktadır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale ile pıhtı alınır.