08.09.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:
Hamilelik döneminde folik asit kullanımına dikkat edilmelidir.
Hamilelikte Folik Asit Ne Kadar Kullanılmalı?
Folik asit suda çözünebilen bir asit türüdür. B vitaminlinin formları olarak bilinir. Folatlar gıdalarda doğal olarak yer alır. Folis asit bezelye, mercimek, domates suyu ve pancar gibi birçok gıdada bulunuyor. Hamilelik döneminde olan kadınlar folik asit değerlerinde dikkat etmesi gerekiyor.
Doğum kusurlarını engellemek için folik asit alımı çok önemlidir. Folik asitler genellikle b vitaminleriyle beraber kullanılıyor. Hamile kadınlar folik asit alımı hakkında birçok bilgiye sahip olmak istiyor. Folis asit kullanımı aslında gebe kalmadan başlanılmalıdır. Gebelikten önce başlanıldığında daha fazla etki gösteriyor.
Gebelik dönemi başladığı andan itibaren 12 hafta kadar devam edilmelidir. Günlük olarak 0.4 mg folik asit alımı hamile kadınlar için yeterli olacaktır. Gebelik dönemlerinde folik asit içeren ilaçlar kullanılabilir. Gebe kalmadan önce folik asit kullanılması gebelik döneminde daha etkili olacaktır. Eğer halime kadınlar antikonvülzan alıyorsa, günlük aldığı folik asit alımını yükseltmelidir. Bu sebepten dolayı antikonvülzan düzeyleri izlemeye alınmalıdır. Gebe olmadan önce folik asit kullanmayan kişiler, mutlaka gebe olduklarında folik asit kullanmaya başlamalıdır. Gebeliğin ilk 3 ayı folik asit kullanmaya devam edilmelidir.
Gebelikte Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur?
Hamile kadınların folik asit kullanmaması birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Özellikle depresyon gibi durumlar genellikle folik asit almayan kişilerde görülüyor. Bu durumların gebelik döneminde görülmesi ise daha büyük sorunlar çıkaracaktır. Folik asitler birçok gıda içerisinde bulunuyor.
Hamile kadınlar bu gıdaları daha çok tüketerek ihtiyaç duyulan folik asidi alabilir. Gıdalar dışında folik asit içeren birçok ilaç çeşidi bulunuyor. Bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılarak olumlu sonuçlar elde edilebilir. Folik asit kullanılmazsa şu belirtiler görülür;