SağlıkHamilelik Süreci Nasıl İlerliyor? Hafta Hafta Gebelik Takvimi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler...

Hamilelik Süreci Nasıl İlerliyor? Hafta Hafta Gebelik Takvimi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler...

18.03.2021 - 17:17 | Son Güncellenme:

Hamileliğin ilk dönemleri ile birlikte anne ve babaları hamileliğin ne zaman biteceği ve çocuklarını kucaklarına alacakları gün ile ilgili sabırsızlıklar başlar. Hamileliğin ortaya çıkması ile birlikte hemen doğumun ne zaman gerçekleşeceği hesaplanmaya başlanır. Hamilelik süreci nasıl ilerliyor? Hafta hafta gebelik takvimi ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hamilelik Süreci Nasıl İlerliyor Hafta Hafta Gebelik Takvimi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler...

Hamilelik döneminin ilk iki haftası aslında gebelik öncesi dönem olarak kabul edilmektedir. Bu da aslında hamileliğin ilk iki haftasında hamile olmadığınız anlamına gelmektedir. Doğum tarihi hesaplamada kadının son adet döngüsünden itibaren sayılmaya başlanır ve 40 haftalık olduğunda bebeğin gelmesi beklenir.

Hamilelik Süreci Nasıl İlerliyor?

Adetin başlamasının ardından yaklaşık 14 gün sonra cinsel ilişkiye girilmesi kadınların hamile kalma şansını daha da artırmaktadır. Yani ovulasyon başlamadan 6 gün öncesinden cinsel ilişki yaşayan kadınlar çok daha yüksek bir ihtimalle hamile kalabilirler.

Fallopian tüplerinde olan yumurta bu dönemde bir sperm ile karşılaşırsa o zaman döllenme olur. Böylece tek hücreli bir zigot meydana gelmiş olur. Fallopian tüpünde eğer birden fazla yumurta bulunuyorsa o zaman kadının çoklu gebelik yaşama ihtimali oldukça yüksektir.

Zigotun kromozom sayısı insan ile aynıdır. Yani 46 kromozom sayısına sahiptir. Bu 46 kromozomun 23 tanesi anneden kalan 23 tanesi de babadan gelir. Kromozom bebeklerin göz rengi, saç yapısı, saç rengi, cinsiyeti gibi özellikleri belirlemektedir. Döllenmenin ardından meydana gelen zigot bulunduğu yerden rahime gelir ve buraya tutunarak büyümeye başlar.

Hafta Hafta Gebelik Takvimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haberin Devamı

● Zigot, rahime doğru ilerlerken bu arada bölünmeler başlar. Hücre sayısı sürekli artar ve zigot bir çilek görünümü alır. Bu dönem de ise artık blastosist ismini almaktadır.
● Blastosist rahime geldikten sonra birkaç gün burada serbest olarak dolaştıktan sonra rahime tutunmaktadır. Buna ise implantasyon ismi verilmektedir.
● 5-6 haftalık hamilelik döneminde bölünen hücreler artık embriyo şekline gelmişlerdir. Bu dönemde bebekteki göz, kulak, omurilik, beyin gibi yapılar oluşur.
● 7-8 haftalık dönemde beyin ve yüz hızlı bir şekilde gelişir. Yüzde burun delikleri oluşur.
● 9-10 haftalık dönemde el ve ayak parmakları oluşmaktadır.
● 11-12 haftalık bebek fetüs adını alır.
● 13-14. haftada bebeklerin cinsiyeti ultrason ile belirlenebilmektedir.
● 15-16 haftada baş kısmında saçlar oluşmaya başlar. Gözler belirgin bir hal alır.
● 17-18 haftada bebek deri altında yağlanma meydana gelir.
● 19-20 haftada bebeğin cildinde peynirimsi bir tabaka meydana gelir.
● 23-24 hafta bebek gözlerini hareket ettirmeye başlar.
● 33-34 hafta tırnaklar uzamaya başlar.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar