05.05.2021 - 16:54 | Son Güncellenme:
Güvercin göğsü toplumda görülme sıklığı diğer pektus hastalıklarına göre daha azdır. Özellikle güvercin göğsü erken yaşlarda fark edilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında hem ameliyatlı tedavi hem de ameliyatsız tedavi seçenekleri mevcuttur. Güvercin göğsü pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir.
Güvercin Göğsü (Pektus) Hastalığı Nedir?
Güvercin göğsü yani pektus hastalığı tıpta pektus karinatum olarak adlandırılmaktadır. Güvercin göğsü olan kişilerde göğüste sternum denilen kemiklerde ileri doğru büyüme meydan gelir. Bu durumda da hastanın göğsü bir güvercinin göğsüne benzetilir. Halk arasında bundan dolayı bu hastalığı olan kişilere güvercin göğsü denilmektedir. Güvercin göğsü hastalığı bir pektus deformitesidir. Hastalarda ilerleyen yaşlar ile birlikte hastaılk kötüleşebilir. Özellikle kıyafetler giyildiğinde güvercin göğsü hastalığı kendini direkt olarak belli edebilmektedir.
Güvercin göğsünün sağlığa zararı yoktur. Fakat görüntü kozmetik itibari ile hastalar tedavi olmak isterler. Bundan dolayı da güvercin göğsü olan kişiler göğüs cerrahisi eşliğinde hastalıklarını tedavi ederler. Güvercin göğsü tedavisi her yaşta uygulanabilmektedir. Fakat tedavinin daha da başarı oranının yüksek olması açısından erken yaşlarda tedavi seçeneği başarı oranını da arttıracaktır. Bu hastalık erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Bundan dolayı erkek hastalara daha fazla tedavi seçeneği uygulanır.
Güvercin Göğüs Belirtileri Nelerdir?
1) Göğsün Dışarı Çıkık Olması
Özellikle hastalara yandan bakıldığında göğüs kafesi yani sternum denilen kemikler ileriye doğru çıkıktır. Göğüs bu hastalarda göbek hizasını da geçer. Bu durumda güvercin göğsü belirtileri arasındadır.
2) Çabuk Yorulma
Güvercin göğsü olanların birçoğunda çabuk yorulma gözlemlenebilmektedir. Bu durumda da kondisyon eksikliği şüphelenilebilir. Çabuk yorulma hastalığın tipik belirtileri arasında yer almaktadır.
Güvercin Göğsü Nedenleri Nelerdir?
1) Genetik Faktörler
Güvercin göğsünde genetik faktörler ön plandadır. Özellikle baba da ya da amcada güvercin göğsü var ise hastada da görülebilir. Ailede daha önce güvercin göğsü olan kişilerde bu hastalık gelişebilmektedir.
2) Bağ Doku Hastalıkları
Özellikle marfan sendromu ve ehles danlos sendromu gibi hastalıkların bir sonucu olarak güvercin göğsü ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz bağ doku hastalıklarında güvercin göğsü daha şiddetli olabilmektedir. Her güvecin göğsü olan kişilerde bağ doku hastalıkları olmayabilir.