Her mekanın bir hikayesi olmalı elbette... Yaşamalı ve yaşatmalı bu hikayeleride...
Hikayemiz Osmanlı Saray Mutfağı...
Çok alternatifimiz yok ne yazık ki..
Öncelikle hikayesi olan bir mekandan başlayalım Asitane.
Hikaye Kanuni'nin torunları için sünnet merasimindeki ziyafet sofrası... bir kaç kaynakta ise Fatih Sultan
Mehmet'in torunlarının sünnet merasimi diye geçmekte.. Kısaca saraydaki ziyafetin menüsü...
Fatih bölgesinde bulunan Kariye müzesinin yanında saraylı bir mutfak...
Kariye eskiden kilise şimdi ise camii olan bir mekan..
Asitane'nin anlamı; Osmanlı için hükümetin merkezi olan Istanbul anlamına geliyor. Payitaht da diyebiliriz.
Bu mekanın dekorasyonu ve ruhu ne yazık ki osmanlıyı yansıtmıyor. Duvarda bir kaç osmanlıca yazı
ve bir-iki sunumda kullanılan parça dışında pek Osmanlı havası yok. Kısaca bir saltanat hikayesi
yaratılamamış. O doku olmadığı için ambians biraz eksik kalıyor.
Bu kadar ön bilgiden sonra gelelim yemeklerimize...
Osmanlı saray sofrasına 16. yüzyılda girmiş çok özel bir lezzetle başlıyoruz.
Badem Çorbası; Süt, tane badem, toz badem, rende muskat cevizi ve üzerine nar taneleri ile gerçekten baş yapıt bir çorba. Tavsiye ederim.
Soğuk İştah Açıcılar: Fava beklentilerin altındaydı, Lor mahlutu ve Hıyar salata çok önemli bir yer kaplamayacak damaklarınızda... Hums lokması iştah açıcılar içerisindeki en iyisi(ehven-i şer) belki hoşunuza gidebilir..
- Lor Mahlutu; Biberiye, pul biber, taze soğan, sivri biber ve domatesli lor peynir topları
- Hums Lokması: Çam fıstıklı, kuş üzümlü ve tarçınlı nohut ezme
- Fava; Dereotlu ve zeytinyağlı içbakla ezmesi
- Dövülmüş Hıyar Salata : Soğanlı ve antep fıstıklı salata
Sıcak İştah Açıcılar: Benim tercih ettiklerim arasında Hassa böreği fazla peynirli yufka böreği gibiydi, Arefe Köftesi içli köftenin bol malzemeli haliydi ve gerçekten çok başarılı tavsiye ederim. Kadırga pilavı ise bildiğimiz pirinç pilavının tarçınlı, kuş üzümlü hali çok büyük bir beklenti yaratmasın.
- Hassa Böreği : Tulum peynirli, zeytinli, yoğurtlu, yeşil soğanlı ve tarhunlu yufka böreği
- Arefe Köftesi : Kıyma, çam fıstığı, kuş üzümü, biberiyeli, bademli ve bol baharatlı içli köfte
- Kadırga Pilavı: pirinç, kuş üzümü, badem ve tarçın
Marmarinalı Kuzu İncik : İnsan bu yemekle anlamlandırabiliyor saray hayatını... Kıtır yufka içerisinde ve ıspanak yatağında geliyor bu muhteşem lezzet. Tavsiye edeceğim en değerli yemeği bu mekanın... Denemeden geçmeyiniz. Yiyiniz ve yediriniz...
Helatiye : Gül şerbetli sakızlı su muhallebisi. Badem, portakal ve nar ile sunum yaptılar, genelde mevsim meyveleri ne ise onunla sunum yapmaktalarmış.. Bu tatlıyıda denemeden geçmeyiniz...
Farkındaysanız saray mutfağımızın her yerinde badem mevcut...
Afiyet olsun..
Diğer tavsiye edeceğim İstanbuldaki Osmanlı Mutfakları
1. Nar Lokanta - Cağaloğlu
2. Feriye - Ortaköy
3. Borsa Restaurant - Kandilli
4. Matbah Ottoman Palace - Sultanahmet
5. Hidiv Kasrı - Çubuklu
Not: İki kez tesadüfen yemek yediğim ve çok beğendiğim bir mekanıda paylaşmak isterim Güler Osmanlı Mutfağı diye küçük bir mekan Acıbademde sunum ve ambiansta yarışamasa bile tad konusunda geçer not aldı.