SağlıkGuatr Tedavisi Nasıl Yapılır? Guatr Hastalığında İyot Tedavisi Ve Diğer Yöntemler...

Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır? Guatr Hastalığında İyot Tedavisi Ve Diğer Yöntemler...

04.03.2021 - 20:38 | Son Güncellenme:

Guatr en fazla görülen tiroid rahatsızlıklarının başında geliyor. Tiroid fonksiyonlarını yakından etkileyen ve günlük yaşamı zorlaştıran çeşitli belirtiler gösterebilen guatr hastalığı ciddiye alınması ve tedavisine önem verilmesi gereken bir hastalık. Bazen sinsi bir şekilde ilerleyebilen guatr rahatsızlığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak hastalığın erken tanı ve teşhisinin konulabilmesi bakımından oldukça mühim. İşte merak edilen soruların yanıtlarını içeren "Guatr tedavisi nasıl yapılır? Guatr hastalığında iyot tedavisi ve diğer yöntemleri derledik.

Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır Guatr Hastalığında İyot Tedavisi Ve Diğer Yöntemler...

Kadınlarda erkeklere kıyasla daha yaygın olarak rastlanan guatr hastalığı, tiroid bezinin anormal bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak biliniyor. Tiroid bezi, boynumuzun ön tarafında bulunan ve kelebek biçiminde bir organımız. Bu önemli organ, metabolizma ile beyin fonksiyonları üzerine etkin rollere haiz olup tiroit hormonlarının salgılandığı yerdir. Guatr, boynun şişmesine sebep olan genişlemiş bir tiroid bezidir. Tiroid bezi büyüme ile metabolizmayı düzenleyen hormonların üretilmesinden ve salgılanmasından mesuldür

Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır?

Guatr tedavisinde modern tıpta üç farklı yöntem etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemler; ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ile cerrahi tedavidir. Hormon eksikliği olan hastalara, tiroid hormonu ilaç olarak verilmektedir. Hormon fazlalığı tespit edilen hastalarda ise hormon yapımını baskılayacak ilaçlar tercih edilerek hormon düzeyi normale çekilmeye çalışılır. Normal düzeye ulaşıldıktan sonra ameliyat ya da radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.

Hormon seviyelerinin normal düzeyde seyrettiği ve genelde nodüllerin gözlemlendiği hallerde çoğunlukla cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi sürecinde tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı çıkarılır. Ameliyatta tiroid bezi komşuluğundaki dokuların korunması oldukça önem taşımaktadır. Cerrahlar tarafından guatr ameliyatlarında boyun bölgesinde iz bırakmamak içinde büyük bir dikkat ve özen gösterilmektedir.

Guatr Hastalığında İyot Tedavisi ve Diğer Yöntemler

Guatr hastalığında tanı için hekim tarafından boyun bölgesinde önce elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi ve bazı vakalarda tiroid sintigrafisi ve ince iğne biyopsisi de yapılabilir. Guatr hastalığı tedavisinde öne çıkan tedavi yöntemlerinden biri radyoaktif iyot tedavisidir. Bu tedavi nükleer tıp bölümlerinde gerçekleştirilir. Basit guatrda tedavinin özü eksikliği gidermek olup iyot eksikliği varsa iyot, hormon eksikliği varsa tiroid hormonu vücuda verilir. Radyoaktif iyot (atom tedavisi) guatr türlerine bağlı olarak tercih edilen ve guatr tedavisi alanında başarılı sonuçlar veren bir metottur.

Hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine uzman hekim tarafından hastasının durumu gözetilerek karar verilir. İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi; radyoaktif iyot tedavisi dışında sıklıkla tercih edilen etkin tedavi seçenekleridir. Cerrahi tedavi, Endokrin Cerrahisinde uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar