21.06.2022 - 18:31 | Son Güncellenme:
Kış aylarında, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip hastalığı influenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Bağışıklık sistemini zayıflatan grip tedavisi için dikkat edilmezse zatürre, beyin iltihabı gibi ağır sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden gripten korunmak için mevsime uygun giyinmek, sağlıklı beslenmek ve vücuda faydalı besinler sokmak önemlidir. Grip belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak yorgunluk, halsizlik, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi semptomlarla karşılaşılır. Virüs kaynaklı hastalık olan grip doğal ve bitkisel yollarla da atlatılabilir.
Grip hastalığı başta mevsim geçişleri olmak üzere soğuk kış aylarında kendisini belli etmektedir. Grip nasıl geçer sorusu için uzmanların önerdiği pek çok bitkisel tedavi edici yöntemler bulunmaktadır. Yaklaşık 39 dereceye kadar çıkan ateşi ve halsizliği önlemek adına bağışıklık güçlendirici yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle bu hastalık için sıcak bitki çayları birebir tedavi sunmaktadır.
Grip Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş (38-39 derece)
- Yorgunluk, halsizlik
- Burun tıkanıklığı
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Genel anlamda vücut ağrısı
- Baş ağrısı
Grip Nasıl Geçer?
İnfluenza adı verilen grip hastalığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında en sık görülen hastalıklardan biridir. Grip belirtilerini hisseden kişiler için tüketilmesi önerilen vitamin deposu besinler bulunmaktadır. Grip hastalığını kısa sürede atlatmak isteyen kişiler için en iyi besin zencefil ve limondur. İçerisinde bulunan yüksek C vitamini, vücudun bağışıklığını arttırarak aynı zamanda vücutta bulunan mikropların da atılmasını sağlar.
Gribi en kolay atlatmanın yollarından bir diğeri limon ve nane çayıdır. Kış aylarında tüketilen limon ve nane çayı, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda havuç, kereviz, portakal, maydanoz, tavuk çorbası, greyfurt, limon, mandalina, sarımsak ve soğan gribin hızlı şekilde vücuttan atılmasını sağlayan besinlerin başında yer almaktadır. Bu besinleri düzenli tüketen kişiler, kendilerine gripten de korumaktadır.
Evde Doğal ve Bitkisel Çözüm Yöntemleri Nelerdir?
Gribe yakalanan pek çok kişide yüksek ateş, ağrı, halsizlik, burun akması ve tıkanıklığı, öksürük gibi durumlar yaşanmaktadır. Gribe yakalanan kişiler evde tamamen bitkisel olan yöntemleri deneyerek bu hastalığı atlatmaktadır. Zencefil ve limon çayı gribe en iyi gelen bitkisel yöntemlerden biridir. Aynı zamanda tarçın, nane, limon, zencefil, kuşburnu çayları da evde kolaylıkla yapılan tedavi edici çaylar arasındadır. Kış aylarında düzenli olarak bu çayları tüketen kişilerin bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Böylelikle gribal hastalıklardan da korunmaktadır.
C vitamini: En iyi antioksidan vitaminlerden biridir. Eğer C vitamini vitamin formunda değil de besinlerden alınırsa bu gıdalardaki fotokimyasal maddelerden de yararlanılır. Böylece vücuttaki savaşçı hücreler de güçlenir. Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği başta olmak üzere; çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantarda bulunur. Bu minerallerin antioksidan etkisi yüksektir ve vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirirler.
Omega 3 yağ asitleri: Bunlar en değerli yağlardır. Bağışıklık, beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp-damar sağlığı için olmazsa olmaz bir besin ögesidir. Balık mevsiminin başlaması ile haftada mutlaka 2 gün balık yenmelidir. Balık omega-3 dışında vücudun üretemediği elzem aminoasitleri de içerir ki bunlar hücrelerin yenilenmesi ve yaşlanmaya karşın gereklidir. Çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda Omega 3 içermektedir.
Beta-karoten: Sarı-turuncu bitkilerde bulunmakta ve en kuvvetli antioksidanlar arasında yer almaktadır. Balkabağı, havuç, ananas, hurma ve kayısı en fazla beta-karoten içeren sebze ve meyvelerdir.
Kuersetin; Turunçgiller, elma, kırmızı üzüm, soğan, çilek, dut, böğürtlen gibi meyveler ve kırmızı soğan gibi besinlerin kabuklarında bulunan bir pigmenttir. Kansere, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için önemlidir ve güçlü bir antioksidandır.
Prebiyotik besinler, bağırsak sağlığı bütün vücudu etkilemektedir. Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa metabolizma o kadar güçlü olur. Bu bakterileri artırmak için prebiyotik besinler tüketmelidir. Kefir ve probiyotik yoğurt bu bakterilerden zengin besinlerdir. Bunun yanında pancar, muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan da bu bakterilerin artmasını sağlar. Sarımsak içinde kükürtlü bileşikler yanında A, B1 ve C vitamini de içeren çok faydalı bir besindir. Bu içerikler bağışıklığı kuvvetlendirerek ve hücreleri koruyarak antibiyotik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Sarımsağın bu etkilerinden yararlanabilmek için bütün olarak değil çiğnenip, ezilerek tüketilmesi gerekmektedir
Zencefil: Keskin tadı ve aroması ile solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Çorbalarda, taze olarak sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanılabilir.
Zerdaçal (Kurkumin): Zerdeçalın antiinflamatuar etkisinin yapılan geniş araştırmalar neticesinde kurkuminden kaynaklandığı belirtilmektedir. Kurkuminin inflamasyon ile ilişkili olan enzimleri düzenlemektedir. İnflamasyon işleyişinin; beyin, kalp - damar, akciğer, metabolik ve otoimmün hastalıklar gibi birçok kronik hastalıkta rolü olduğu bilinmektedir.
Kakule: Bakteri ve virüslere karşı etkilidir. Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafiflemesinde yararlıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanan kişilerde direnç oluşmasına yardımcı olur. Ağız ve boğaz yangılarında etkilidir.
Ekinezya: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler. Son yayınlanan çalışmalara göre ekinezya ürünleri, hem soğuk algınlığına yol açan hem de uçuk virüs gibi virüsleri öldürüp, hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açtığı hasarı engellemektedir.
Ginseng: Yorgunluk, bitkinlik gibi durumlarda vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini düzenler ve destekler. Kan sulandırıcı, kan basıncını ve kan şekerini düzenleyici, sinir sistemini dengeleyici etkileri bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Şeker hastası olmayan kişilerde yemek sonrası kullanıldığında kan şekerinin yükselmesini önler. Ginseng, değerli ve etkili bir bitkidir. Bu nedenle piyasada çok sayıda düşük kalitede ya da sahte ürün yer almaktadır. Etkili olabilmesi için mutlaka güvenilir kaynaklı ürün satın alınmalıdır.
Oolong ve rooibus çayı: Çay doğru bir şekilde demlendiğinde ve uygun miktarda tüketildiğinde antioksidan etki gösterir ve içindeki fenolik bileşenlerin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Oolong çayının antioksidan etkisi çok daha fazladır, çünkü siyah çay ve yeşil çayın birleşimidir. Rooibus çayının da antioksidan oranı yüksektir ve çocuklar için güvenle kullanılabilir. Oolong çayı kafein içerir ama rooibus çayı kafein içermez.
Beyaz çay: Beyaz çay için toplanan çay yaprakları işlenirken çok az okside olduğu için, yeşil çaya oranla daha fazla antioksidan içerir. Yeşil çay ile beyaz çayın faydaları aşağı yukarı aynıdır, ancak beyaz çayın antioksidan kapasitesi daha fazladır. Beyaz çayda bulunan kateşin vücutta oluşan serbest radikalleri engelleyerek kardiyovasküler hastalıklara, diyabete, kronik inflamasyonlara ve kansere karşı koruyuculuk gösterir. Bu yüzden; günde 1-2 fincan beyaz çay tüketerek bağışıklık sisteminize katkıda bulunabilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu Grip Kürü
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan gribe karşı iyi gelen kür;
2 adet metal 1 lira büyüklüğünde nar kabuğu ve 1 tatlı kaşığı hibiskusu kaynayan 1 bardak suya ilave ediniz. 5 dakika kısık ateşte demleyin ve ılımaya bırakın. Ilıkken ve günde 1 kez aç karnına içiniz.
Gripten Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Kış mevsim hastalıklarından biri olan grip, pek çok kişiyi etkilemektedir. Sürüntü olarak birbirine bu hastalığı bulaştıran kişilerin alması gereken çeşitli önlemler bulunmaktadır. Gripten korunma yöntemlerinin başında kış aylarına girmeden önce yapılan grip aşısı gelmektedir. Grip aşısı vücudu mikroplardan koruyan en güçlü yöntemdir. Kişinin bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yarayan bu aşının her sene düzenli olarak tekrarlanması önerilmektedir. Bunun yanı sıra grip hastalığına yakalanmış olan kişiler ile yakın temasta bulunmamak hastalıktan korunma yöntemlerindendir.
Hastalıktan korunmak için kış mevsimlerinde çok kalabalık ve kapalı alanların tercih edilmemesi önerilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi çok güçlü olmayan kişiler açık ve rahat alanları tercih etmelidir. Bol sıvı tüketimi, C vitamini, ekstra vitamin takviyeleri, sık sık el yıkama, hijyene dikkat etme durumları grip hastalığından korunma yöntemleri arasındadır.