16.10.2015 - 11:07 | Son Güncellenme:
Soğuk havaların gelmesiyle beraber gribal hastalıklardan korunmak için birçok vatandaş soluğu aktarlarda alıyor. Giresun'da 15 yıldır aktarlık yapan Sinan Taraca, yaptığı açıklamada ”Bitkisel ürünlerin yoğunlukla alım ve tüketimin başladığı bu günlerde bitkisel ürünler denildiğinde bunun içinde ada çayı, ıhlamur, kekik, kuşburnu temeldir.
Bunların yanın da ekinezya, zencefil, çay, gülhatmi gibi bu ürünler ideal tüketilebilir. Zararlarına da değinirsek bu tür bitkilerin belirli bir oranda tüketildiğinde zararının olmadığını ve ödem atmada ve soğuk algınlığına gayet iyi geldiği bunu yanın da iki tane ada çayının içilebilir” dedi.
Ihlamurun en çok sattıkları ürünlerin başında geldiğini ancak bugünlerde kilogram fiyatının çok yükseldiğini kaydeden Taraca ”Karadeniz de ani iklim değişiklerinin yoğun olduğu ve yağmurların başladığını bunu göze alarak insanlarda gribal enfeksiyon başladı. Bununla beraber ıhlamur, ada çayı ve zencefil yoğunlukla giden ürünler arasındadır" diye konuştu.
Kış aylarında pekmezin çok fazla tüketilmesinin faydalı olacağını de ifade eden Taraca ”Her evde muhakkak ıhlamur, ada çayı, zencefil ve ekinezya gibi bitki çaylarının bulunmasını bunlara ilave olarak da yanında bal, pekmez tüketilmesi gerekir. Özellikle pekmezin kış ayların da bol tüketilmesi gerekir. Kuşburnu, kızılcık, dut ve üzüm pekmezi kullanılması da faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.