06.08.2021 - 15:26 | Son Güncellenme:
Gouda peyniri, besleyici özellikleri ile dikkat çeker. Gouda peyniri, 0 inek sütü kullanılarak elde edilir.
Gouda Peyniri Nedir?
Gouda peyniri, kendine özgü sarı bir renge sahiptir. Uzun süre tazeliğini koruyabilmesi ve bozulmasını önlemek için de bu peynirin üzeri sarı ya da siyah renkte bir parafin bal mumu ile kaplanır. Özellikle beyaz şarap ile mükemmel bir uyum yakalayan bu peynirin tatlılığının nedeni ise, yapılışı sırasında kesilen süte ilave edilen sudan kaynaklanır.
Gouda Nasıl Yapılır?
Hoda ismi ile bilinen bu peynir çeşidi yıkanmış teleme peynirler sınıfında yer alır. Taze şekilde de tüketilebilen Gouda peyniri uzun yıllar boyunca bekletilerek de tüketilebilir. Süt, peynir mayası ile mayalanır ve peynir pıhtısı peynir suyundan tam olarak ayrılana kadar ısıtılır. Pıhtı, peynir suyundan ayrılınca peynir suyunun bir kısmı süzülerek onun yerine yeni su eklenir. Bu işleme ise, peynirin yıkanması ismi verilir.
Gouda Peyniri İçindekiler Nelerdir?
Gouda peyniri fosfor, sodyum, çinko, potasyum, bakır, manganez ve magnezyum içerir. Çok yağlı bir peynir olduğu için kalorisi yüksektir.