01.07.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:
Refraktif cerrahi yöntemleri korneaya ait sorunların tedavisi için kullanılan yöntemdir. Astigmatizma, miyopi ve hipermetropi refraktif cerrahi yöntemi ile tedavi edilen kusurlardır. Bu görme kusurları için uygulanabilecek en iyi yöntem ise hastanın korneasının yapısına, hayat tarzına, uğraştığı spor dallarına ve beklentilerine göre hekim ve hasta tarafından birlikte seçilmelidir.
Miyop kişiler yakınlarında bulunan cisimleri net görebilirken uzakta bulunan cisimleri görmekte zorlanırlar. Genellikle 8 - 12 yaş arasında fark edilir. Gözlük kullanımına rağmen hastanın göz numarası büyüyerek kişinin görüş kalitesini düşürür.
Hipermetropi ise miyopinin tam tersi olarak yakındaki cisimlerin net görülememesidir. Küçük yaştan itibaren kendini belli edebilir. Özellikle çok yakından televizyon izleyen çocuklar refraktif kusurlar açısından mutlaka takip edilmelidir.
Astigmatizma ise yakın ve uzağı görme problemidir. Kişinin her uzaklıktaki görme kalitesini oldukça düşürmektedir.
Kaç yaşında hastalara yapılabilmektedir?
Refraktif cerrahide kullanılan lazer yöntemi için uygun olan hasta profili ise 18 yaşından büyük gözlük ya da lens kullanan, 1 yıllık süreçte göz numarası 0,50’den daha fazla büyümemiş olan kişilerdir. Bu kriterlerin yanı sıra kornea kalınlığının yeterli olması, kronik rahatsızlığın olmaması ve miyopi, astigmatizma ve hipermetropi tanıları haricinde göz rahatsızlığı olmaması gerekir.
Lazer yöntemi ile tedavi olamayacak kişiler ise hamileler, romatizma hastalığı olanlar, keratokonus tanısı koyulanlar ve retina, göz tansiyonu ya da katarakt sorunu olanlardır.
Hastalarda mutlaka uygulanması gereken bir yöntem midir?
Refraktif cerrahide kullanılan lazer tedavisi 30 yıldır tüm dünyada geçerli olan bir yöntemdir. Bu sebeple güven verici bir tedavi yöntemdir. En önemli nokta ise öncesinde doğru hasta seçimi ve detaylı muayene ile tedavi esnasında ve sonrasında ciddi bir komplikasyon ile karşılaşılmamasıdır. Teknolojinin gelişmesiyle işlem sonrasında sağlanan başarı artmaktadır.
Göz Hastalıkları Uzmanı
Doç. Dr. Muhsin Eraslan