05.03.2021 - 16:33 | Son Güncellenme:
Glokomun her yaşta kişinin başına gelme ihtimali vardır. Ama genellikle 45 yaş kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Kalıcı göz problemlerine hatta körlüğe kadar gidebilir.
Glokom Nedir?
Glokom nedir diye araştırılmaktadır. Glokom göz tansiyonu rahatsızlığıdır ve sıvı basıncının görme yetisini etkilemesi sonucu ortaya çıkar. Göz sinirlerine zarar verme durumu da oldukça fazladır. Sinsi bir hastalık olması nedeniyle, her yıl düzenli göz kontrolüne gidilmesi uygun olacaktır. Hastalıkta genetik faktörlerde rol oynamaktadır.
Glokom Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Gözün içinde bulanan ve ‘’Aköz sıvı’’ olarak adlandırılan bir sıvı mevcuttur. Bu sıvı bazen dışa sızıntı yapar ve tıkanıklığa yol açar. Bu tıkanıklık sonucu göz içi sıvısı artar ve bu da göz basıncını tetikler. Göz sinirlerini tahrip eder.
Rahatsızlığı yaşayan kişilerde görülebilecek bazı belirtiler olabilir. Bu belirtilere hastalığın ilk dönemlerinde rastlamak mümkündür. Bu belirtilerden bazıları şunlardır;
Gözde bulanık görme durumu
Sık yaşanan baş ağrıları
Televizyon izlerken gözün zorlanması
Gözde ağrı oluşması
Geceleri ışıkların dağılması
Glokom riskini arttıran bazı faktörler vardır. Yaş ile ortaya çıkan bir risk durumu söz konsudur. Ayrıca ailede glokom rahatsızlığı olması, şeker hastalığı, kortizon alımı, migren glokomu tetikleyen faktörler olabilir. Ayrıca sigara tüketimi de kişilerde glokom hastalığını tetikleyebilir. Herhangi bir nedenden dolayı göz yaralanması yaşayan kişilerde de glokom rahatsızlığına rastlanmıştır.
Glokomun yaşla birlikte aniden ortaya çıkma durumu da söz konusu olabilir. Bu aşamada yaşanan belirtilerde farklı olacaktır. Bu noktada ortaya çıkan belirtiler
Görme kaybı
Bulantı
İstifra etmek
Yoğun göz ağrısı
Gözlerin kızarması
Glukom Nasıl Tedavi Edilir?
Göz tansiyonu teşhis edildikten sonra tedaviye başlanılması gerekir. Tamamen iyileşmesi söz konusu değildir. Çünkü sinir dokusunun kendini iyileştirme yeteneği bulunmamaktadır. Ama görme kaybının ilerlemesinin önüne geçilebilir. İlaçlarla göz içi basıncı düşürülür veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Lazer tedavisi yapılması da mümkündür. Hastalığın seviyesine göre tedavi belirlenir.
Hastalık Bu ve bunu benzer göz hastalıklarından korunmak mümkündür. Bunun için teşhisin erken yapılması gerekir. Kişilerin düzenli olarak her yıl göz doktoruna muayeneye gitmesi önerilmektedir. Bu hastalığın çok belirtisiz ilerlediği unutulmamalı ve bu nedenle muayene ihmal edilmemelidir.