StilGalerist’te Andy Warhol sergisi

Galerist’te Andy Warhol sergisi

15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Andy Warhol’un çalışmaları Galerist’te…20. yy. sanatının en önemli isimlerinden biri olarak değerlendirilen Amerikan sanatçı Andy Warhol’un film, video ve polaroidlerinden oluşan çalışmaları İstanbul’a geliyor. ‘Warhol Hareket Halinde / Warhol in Motion’ isimli sergiyle, Türkiye’de bu kapsamdaki ilk Warhol sergisini düzenleyen sanat mekanıysa Galerist.

Galerist’te Andy Warhol sergisi

 Andy Warhol’un çalışmaları Galerist’te…

Haberin Devamı


20. yy. sanatının en önemli isimlerinden ...biri olarak değerlendirilen Amerikan sanatçı Andy Warhol’un film, video ve polaroidlerinden oluşan çalışmaları İstanbul’a geliyor. ‘Warhol Hareket Halinde / Warhol in Motion’ isimli sergiyle, Türkiye’de bu kapsamdaki ilk Warhol sergisini düzenleyen sanat makanıysa Galerist.

8 Haziran – 2 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi ve düzenlenecek olan yan etkinlikler, sadece çağdaş sanat alanında değil; moda, tasarım ve film alanlarında da öncü çalışmalarıyla tanınan sanatçının işlerini görme imkanı sağlayacak.

The Andy Warhol Foundation for Visual Arts ve The Andy Warhol Museum ile Galerist arasında sağlanan iletişimle gerçekleştirilen sergi, 20. yüzyıl sanatına estetik açıdan farklı bir yorum getiren, pop-art’ın ikonik figürlerinden biri olan Andy Warhol’un sinema ve fotoğraf tekniğini kullanarak gerçekleştirmiş olduğu önemli çalışmalardan oluşuyor.

Çağdaş Sanat Tarihi açısından Warhol’un önemi, resimlerinin yanı sıra birbirinden farklı teknikleri eş zamanlı olarak kullanmasında yatmakta. Galerist’teki “Warhol Hareket Halinde” sergisi, sanatçının 1962 yılında New York’ta kurduğu ünlü “Factory” atölyesinde giriştiği deneylerin sonucu olan çalışmaları izleyicilere sunuyor. Sergide yer alan çalışmalar, hem sanatçının yaratıcı çabalarını, hem de onun yakın ilişki içinde olduğu Dennis Hopper, Mick Jagger, Joan Collins ve Liza Minnelli gibi popüler Amerikalıları gündeme getiren bir özelliğe sahip.

Warhol gelenekselleşmiş sanat anlayışını yıkan işleriyle olduğu kadar, sözleri ve tavırlarıyla da ‘farklı’ydı. ‘Gelecekte herkes 15 dakikalığına ünlü olacak’ şeklinde kehanetlerle, 20. yy’da çok anlaşılamasa da, günümüz dünyası içinde daha iyi anlaşılan bir sanatçı haline geldi. ‘Sanat her yerdedir, o yüzden artık sanat diye bir şey yoktur’ diyerek, pop-art’la birlikte seri üretime bağlanan sanata olan bakışını dile getirmiştir. Bir anlamda, kendi ürettiği sanatı da bu şekilde hafife almıştır.

Warhol’un kendi filmleri hakkındaki yorumu da manidardır: ‘Benim filmlerimi izlerken tuvalete gidebilir, sigara molası verebilir, dolaşıp gelebilirsiniz ve hiçbir şey kaçırmazsınız.’

‘Warhol Hareket Halinde / Warhol in Motion’ sergisi, Galerist’in Galatasaray, Akaretler ve Tepebaşı olarak her 3 mekânında birden görülebilecek.
Açılış: 08 Haziran Çarşamba, 19.00 – 21.00
Galerist Galatasaray / Akaretler / Tepebaşı.


Sergide Gösterilecek Filmler:

Collection of The Andy Warhol Museum, Pittsburgh
Contribution of The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Galatasaray:

1. “The Chelsea Girls”, 1966
Warhol New York’un 1960’lardaki yer altı dünyasını gizli gizli röntgenliyor. Yan yana gösterilen 12 makaradan oluşan her bölüm, Chelsea Oteli’nin bir odasında geçen başka bir manzarayı göz önüne seriyor.

2. “Haircut No. 1”, 1963
Bu film, Factory (Fabrika) fotoğrafçısı ve ustabaşı Billy Name ile yaşanan yoğun derecede şehvetli bir saç tıraşı seansını yakalıyor.

3. “My Hustler”, 1965
“Homoseksüel sinema klasiklerinden” kabul edilen bu çalışma, “Fahişe Çağırma Hattı”nı arayarak çağırdığı genç bir jigoloya, Fire Island’daki komşularının gösterdiği ilgiyi aşabilmek için onlarla rekabete girmek zorunda kalan bir adamın öyküsü.

4. “Screen Tests”, 1964-66
Warhol’un ‘Deneme Filmleri’ olarak bilinen portre filmleri, 1994 ile 1996 yılları arasında New York’un yaratıcı beyinlerinin yer aldığı sahneye bir köşesinden bulaşmış kimi ünlü, kimi tanınmayan pek çok kişiliğin envanterini çıkarıyor. Warhol, yavaş çekim gösterilen bu sessiz ve siyah beyaz filmlerden yaklaşık 500 tane çekmiş; Galerist sergisinde bunlardan 15’i gösterilecek.

5. “The Velvet Underground and Nico”, 1966
Film, avangard sanatçı, The Velvet Underground’un solisti Nico’nun, küçük oğlu Ari’nin de aralarına katıldığı Velvets grubu prova yaparken, son derece gürültülü bir doğaçlamaya başlamasını ve polisin kapıya dayanmasını konu alıyor. kadar. Grubun ilerideki gösterileri için arka plan filmi olması düşünülen eserde, kameranın çılgın hareketleri, müziğin halüsinojenik etkisine katkıda bulunuyor.

6. “Bike Boy”, 1967-68
“Pikaresk bir seks komedisi” şeklinde tanımlanan çalışma, Warhol ve Paul Morrissey tarafından çekilen yumuşak porno filmlerin ikincisi. Filmin yıldızı, motosiklet çetesi üyesi Joe Spencer; Ed Hood, Brigid Polk (Berlin), Ingrid Superstar ve Viva gibi mega starlarla kozlarını paylaşmaya çalışıyor.

7. “Outer and Inner Space”, 1965
Videoya alınmış filmiyle etkileşime giren Edie Sedgwick, kendi görüntüsüyle uzay, mistisizm ve bizzat kendisi hakkında yaptığı sohbeti konu alan film, Warhol’un videoyu film tecrübesinin bir parçası olarak kullandığı ilk yapıtı olma özelliğinde.


Tepebaşı

8. “Lupe”, 1965
Ünlü bir Hollywood skandalını konu alan Lupe, aşırı doz uyku hapı alıp hayatını kaybeden hırçın Meksikalı yıldız Lupe Velez’i anlatıyor. Film Edie Sedgwick’i anlatan bir portre.

9. “Empire”, 1964
Warhol’un en ünlü filmlerinden olan 8 saatlik portre, New York’un Empire State Binası’nı konu alıyor.

10. “Blow Job”, 1964
Warhol’un işleri arasında en müstehcen başlığa sahip olan Blow Job, genç bir adamın suratına yöneltilmiş statik kamera ile izleyiciyi şaşırtıyor.

11. “Camp”, 1965
Bir grup Warhol süperstarının, Gerard Malanga’nın sunuculuğunu yaptığı bir yetenek yarışmasına şarkı söyleyerek, dans ederek ve şiir okuyarak katılmalarını konu alıyor.

12. “Mario Banana No. 1”, 1964
Bir Hollywood ilahesi olarak giyinmiş süperstar Mario Montez, bu kısa portrede şezlonga uzanmış muz yerken gösteriliyor.

13. “Mario Banana No. 2”, 1964
Aynı devrede çekilmiş olan renkli portrenin siyah beyaz versiyonu.

14. “Sunset”, 1967
Teksaslı sanat koleksiyoneri Jean ve Dominique de Menil tarafından bir küçük kilise için gün batımını konu alan film serisi çekmek üzere görevlendirilen Warhol, bu projeyi hiç bitiremedi. Bu film, Aralık 1967’de daha kapsamlı bir filmin parçası olarak halka bir defa gösterildi.

Film gösterim programında değişiklikler yapılması mümkündür.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar