07.01.2025 - 15:48 | Son Güncellenme:
Hem sağlıklı hem de yemeklere verdiği lezzetle sofralarımızı taçlandıran zeytinyağı, doğru şekilde saklanmadığında, zamanla tadını ve besin değerlerini kaybedebilir. Peki, bu kıymetli yağı nasıl saklamalıyız? İşte yöntemi.
Tüketici araştırmaları yapan bir kuruluşun uzmanları, zeytinyağının muhafaza edilme yöntemleri hakkında çeşitli bilgiler paylaştı. Serin, karanlık bir yerde saklamanın ömrünü uzatacağını belirttiler. Kalitesi korunan zeytinyağı, şifalı etkilerini de kaybetmez.
Uzmanlar zeytinyağını ışıktan, sıcaktan ve oksijenden uzak bir dolapta muhafaza etmeniz gerektiğini belirtiyor. Ürünlerin daha taze kalacağını belirten ekip, bu yağın erken bozulma ihtimalinin önüne geçebileceğinizi ifade etti.
Zeytinyağının yıllar içerisinde daha iyi hale gelmediğini, aksine daha kötü olabileceğini belirten uzmanlar, açıldıktan sonra oksijen ile temasının bozulmayı hızlandırdığını söylüyor. Bu nedenle tat ve sağlık faydaları için bu yağların birkaç ay içerisinde tüketilmesi öneriliyor.
Uzmanlara göre zeytinyağının buzdolabında saklanması, faydalı seçenekler arasında yer almıyor. Yaygın inanışın aksine, yağın ömrünü uzatmadığı söyleniyor. Serin ve karanlık alanlar ise ideal saklama alanı olarak görülüyor.
Zeytinyağı, bulunduğu ortamın kokusunu çok çabuk çeker. Bu nedenle, ağır kokulu gıdaların ya da deterjanların bulunduğu yerlerde saklamak, zeytinyağınızın tadını ve kokusunu bozabilir. Bu hassaslığa dikkat ederek, doğru saklama koşullarını sağlamalısınız.
Ambalaj ve paket seçiminin çok önemli olduğunun altını çizen ekip, bu koşulların zeytinyağının kalitesini etkilediğini belirtti. Özellikle plastik şişelerde satılan yağlardan kaçınmanız gerektiği söyleniyor. Uzmanlara göre bu ürünler daha hızlı bozulabiliyor.
Plastik zeytinyağı ambalajları yerine teneke kutu veya koyu renkli cam şişelerdeki ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ambalajlar ışığı tamamen keserek yağın kaliteli kalmasını sağlıyor. Doğru saklama koşullarına uyum sağlayarak bu doğal mucizenin etkilerinden faydalanabilirsiniz.