25.03.2025 - 10:13 | Son Güncellenme:
İHA
Aydın'da en çok üretilen ürünlerinden biri olan zeytinin morunu ve pembesini daha önce görmüş müydünüz? Bu renkleri mor lahana ve pancar kullanarak 6 aylık bir işlem sonucu mor ve pembe rengine dönüştüren pazarcıların tezgâhı semt pazarlarının en renkli noktası.
Tezgâhlarda yer alan 30 çeşit zeytinden farklı renkleriyle ayrılan ve vatandaşların beğenisini kazanan pembe ve mor zeytin çeşitlerinin kilosu 250'ya satılıyor. Peki bu zeytinler nasıl yapılıyor? Evde yapmak da mümkün mü? Cevaplar için kaydırmaya devam edin.
Zeytin işinden önce turşuculuk yaptığını, mor ve pembe zeytin fikrinin de o zamanlara dayandığını anlatan zeytinci Mehmet Uysal, bu renkli zeytinleri nasıl yaptığını anlattı. İpucu vermek gerekirse, ne kadar uzun süre suyun içinde kalırsa zeytinlerin rengi o kadar değişiyor. Peki Uysal bunu nasıl yapıyor?
"Bir ara mor lahana turşusu satıyordum. Baktım onun rengi suya karışıyor ve renk değişmesini sağlıyor. Ben de bunu zeytinde denedim. Yaklaşık 1,5 kilo zeytini o suyun içerisine kattım. 1 ila 2 hafta kadar suyun içerisinde beklettim ve zeytin renk değiştirmeye başladı. Sonra bu süreyi uzattım ve renk tamamen değişti. Ondan oluyorsa pancardan da olur diyerek onda da aynı işlemi denedim. O da renk değiştirince mor ve pembe zeytinleri tezgâha koyarak vatandaşlarla buluşturdum."
Ürünlerini tamamen doğal yollarla renklendirdiğine dikkat çeken Uysal, "Mor olan zeytini mor lahana suyunda, pembe olanını ise pancar suyunda bekletiyorum. Mor lahanadan örnek vermek gerekirse tuzlu su ile mor lahananın rengini çıkarıyorum ve süzüp zeytini onun içerisinde tatlandırıyorum. Bu şekilde mor zeytin elde edebiliyorum” diyor.
Uysal sözlerine şöyle devam ediyor: “Mor rengi alması kolay olmuyor yaklaşık 6 ila 7 ay suyun içerisinde bekletiyorum. Kısa bir süre içinde olacak bir şey değil. Yani anında rengini almıyor. Gıda boyası olsa yaklaşık 1 günde o renk elde edilir, gıda boyası olmadığı içi tamamen doğal yollardan bu işlemi yaptığımız için uzun sürüyor.”
Tezgâhında 30 farklı zeytin çeşidi bulunan zeytinci, en fazla ilgiyi ise mor ve pembe renkli zeytinlerin çektiğini belirten Uysal, “Biberli, ızgara zeytin, dilme zeytin, kırma zeytin ve bunların çeşitleri olmak üzere 30 farklı zeytin çeşidi tezgâhımda mevcut. İnsanlar görünce şaşırıyor” dedi.
Sürekli rengi nereden geliyor, nasıl elde ediyorsunuz gibi sorularla karşılaşan zeytinci, nasıl yaptığımı müşterileriyle de paylaşıyor. Mor ve pembe zeytinlerin kilosunu 250 TL'den satan Uysal, satışların iyi olduğunu de ekledi.