Yaz mevsiminin tatlarını, “doğru yöntemlerle” kış mevsimine taşıyın
“Yaz mevsiminin, taze sebzelerini kışa saklamanın en ideal yollarından biri konserve ya da ürün dondurmadır” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan; domates, biber ve patlıcan gibi yaz sebzelerinin uygun yöntemlerle konserve edilerek kış boyunca kullanılabileceğinin altını çizdi. Konserve yapımında kullanılan tuz ve asit miktarının dengeli olmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Fidan, bu durumun besin değerlerinin korunmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle yazın bolca bulunan çilek, şeftali ve kayısı gibi meyveler, kışın tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılamak için mükemmel bir seçenektir” dedi. Dondurularak bekletilen ürünlerin; dondurma işlemi sırasında önceden yıkanması ve kurutulmasının, besin değerinin korunması açısından önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Dondurulmuş meyveler, kış aylarında smoothieler, tatlılar veya yoğurtla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketilebilir” ifadelerini kullandı.
Kış İçin İki Sağlıklı Tarif
Zencefilli Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
-500 g balkabağı
-1 adet havuç
-1 adet patates
-1 adet soğan
-2 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
-1 tatlı kaşığı zerdeçal
-4 su bardağı su
-Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
- Balkabağı, havuç ve patatesi soyup doğrayın.
- Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.
- Ardından doğranmış sebzeleri, zencefili ve zerdeçalı ekleyin, birkaç dakika kavurun.
- Suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
- Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
- Tuz ve karabiber ile tatlandırıp sıcak servis yapın.