17.08.2023 - 15:40 | Son Güncellenme:
Kalp hastalıklarının sebep olduğu semptomlardan biri de kuşkusuz ağrılardır. Vücudun belirli noktalarında meydana gelen ağrıların, ciddiye alınması ve hekim kontrolüne başvurulmasının faydalı olabileceğini söyleyen Dr. Murat Özdamar, "Özellikle yürürken gelen bacak ağrısı, farklı nedenlerden kaynaklanabilen bir semptomdur. Bazı durumlarda ağrı geçici olabilirken, bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir" dedi.
Yürürken gelen bacak ağrısının nedenleri arasında egzersiz veya aktivitelerin, kas yaralanmalarının, kemik ve eklem sorunlarının ya da dolaşım ve sinir sistemi bozukluklarının yer alabildiğin söyleyen Dr. Murat Özdamar, sözlerini öyle sürdürdü:
"Bacak ağrısı semptomu, genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olmadığı sürece evde tedavi edilebilir. Ancak ağrı şiddetliyse veya diğer semptomlarla birlikte geliyorsa (örneğin ateş, şişme, morarma) hemen bir doktora danışılmalı."
Doktorunuz, bacak ağrısının nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi reçete etmek için testler ve tetkikler yapabilir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir ve bu nedenle birkaç farklı yaklaşım olabilir. Örneğin egzersiz veya fizik tedavi, ilaçlar veya cerrahi müdahale gerekebilir.
Ancak yürürken gelen bacak ağrısı, kalp hastalıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu tip ağrı, özellikle bacaklardaki atardamarlarda tıkanıklık veya daralma nedeniyle oluşan periferik arter hastalığının bir semptomu olabilir. Bu hastalık bacaklarda ağrı, yorgunluk ve kas krampları ile birlikte bacaklarda hissizlik, soğukluk veya solukluk gibi diğer semptomlara da neden olabilir.
Koroner arter hastalığı (kalp damarlarının daralması veya tıkanması) kalp krizine neden olabilirken, aynı zamanda bacaklarda da ağrıya neden olabilir. Bunun nedeni, kalbin yeterince kan pompalayamaması ve bu nedenle bacaklara yeterince kan akışının sağlanamamasıdır.
"Bazı durumlarda, bacak ağrısı kalp yetmezliği gibi diğer kalp hastalıklarının bir belirtisi de olabilir" diyen Dr. Murat Özdamar, "Kalp yetmezliği, kalbin yeterince kan pompalayamaması nedeniyle vücudun diğer bölgelerine yeterince oksijen ve besin maddesi taşıyamamasına neden olur. Bu nedenle bacaklarda ağrı veya şişme gibi semptomlar yaşanabilir" bilgisini paylaştı.
Dr. Murat Özdamar, "Eğer bacak ağrısına ek olarak nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı veya bayılma hissi gibi diğer kalp hastalığı belirtileri de varsa, mutlaka bir doktora danışılmalı. Doktor, bir dizi test yaparak kalp hastalığı olasılığını değerlendirebilir ve uygun tedaviyi reçete edebilir” diye konuştu. Bacak ağrısının ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğini aktaran Dr. Murat Özdamar, 7 semptomun dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Bacaklardaki ağrı, günlük aktiviteleri engelleyecek kadar şiddetliyse, mutlaka bir doktora danışılmalı.
Bacaklarda şişme veya morarma varsa bu durum bacak damarlarının veya venlerin tıkanıklığına veya iltihaplanmasına işaret edebilir.
Bacaklardaki cilt, normalden daha ince ve daha az elastik hale gelmişse bu durum periferik arter hastalığının bir belirtisi olabilir.
Bacaklardaki hissizlik ya da karıncalanma hissi periferik arter hastalığına işaret edebilir.
Eğer bacak ağrısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya çarpıntı gibi diğer kalp hastalığı belirtileriyle birlikte geliyorsa bu ciddi bir durum olabilir. Böyle bir durumda hemen bir doktora danışılmalı.
Bacak ağrısına ek olarak kalp atışlarının düzensiz olduğu hissediliyorsa bu durum kalp hastalığına işaret edebilir.
Bacaklarda yara veya enfeksiyon varsa, bu durum bacak damarlarının veya venlerin tıkanıklığına veya iltihaplanmasına işaret edebilir. Bacak ağrısı semptomu, genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olmadığı sürece evde tedavi edilebilir. Ancak yukarıdaki belirtilerden herhangi biri varsa veya ağrı şiddetliyse mutlaka bir doktora danışılmalı.