17.04.2025 - 11:16 | Son Güncellenme:
Buzdolabı kapağı açıldığında, orada saklanan tüm yiyecekler ve içecekler mutfağın sıcak havasıyla karşılaşır. Bu yiyecekleri güvenli tutmak için gereken 40 derece ve altından daha sıcak kalacağı anlamına gelir. Dalgalanan sıcaklık, bakterilerin büyümesi için daha yüksek bir risk anlamına gelir. Bu nedenle hızla bozulabilen yiyecekler buzdolabı kapağında saklanmamalıdır. Peki hangi ürünler buzdolabı kapağından uzak tutulmalı?
Genel kural şu ki buzdolabı kapağına koyduğunuz ürün hayvansal bir ürünse büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Bu yiyecekler her zaman buzdolabının alt rafında saklanmalıdır. Suları sızarsa, diğer yiyeceklerin üzerine damlayıp çapraz bulaşmaya neden olabilir.
Ayrıca buzdolabı kapağının dalgalanan sıcaklığı bu yiyeceklerde daha fazla bakteri üremesine neden olabilir. Eti çözüyor olsanız bile buzdolabı kapağı bunun için çok kötü bir yerdir.
Süt, buzdolabının iç rafında ve arkalarda saklanmalıdır. Buzdolabının en soğuk kaldığı yer burasıdır ve sütünüzün daha uzun süre sabit ve taze kalmasına yardımcı olabilir. Sütü kapıda saklamak erken bozulma riskinin yüksek olması anlamına gelir.
Birçok buzdolabı kapağında yumurta, süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler için kullanışlı saklama alanları olmasına rağmen bu düzenleme şekli büyük bir risk taşır. Tıpkı süt ve et gibi yoğurdun da buzdolabı kapağında saklanmaması gerekir.
Buzdolabı kapağında yumurtalar için ayrılmış bir yer olsa bile yumurtaları buzdolabı kapağında saklamamanız gerekir. Yumurtalar buzdolabının içinde bir rafta kartonlarında saklanmalıdır.
Kartonlarında saklamak doğru nem seviyelerini korumaya yardımcı olabilir ve buzdolabında saklamak, gereğinden erken bozulmalarına neden olabilecek sıcaklık dalgalanmalarını önleyecektir.