28.05.2020 - 08:53 | Son Güncellenme:
Ecancer sitesinin haberine göre, Güney Avustralya Üniversitesi (UniSA) Kanser Biyoloji Merkezi'nde görevli uzmanlar, "Creld2" isimli proteinin yüksek seviyelerinin, düşük hayatta kalma oranlarına sahip çok agresif meme kanseri türleriyle bağlantısı olduğunu ortaya koydu.
Çalışmaya liderlik eden Doçent Doktor Michael Samuel, "Bilim insanları bir süredir bu proteinden haberdar ancak çok iyi incelenmemişti ve bugüne kadar meme kanserinde oynadığı rolü anlayamamıştık.
Creld2, tümörün etrafındaki sağlıklı hücreleri anormal hareket etmeye yönlendirerek tümörlerin büyümesine yardımcı olmalarını sağlıyor görünüyor." değerlendirmesini yaptı.
Sonuçları "Nature Cell Biology" dergisinde yayımlanan araştırmada, agresif meme kanserlerinde Creld2 proteinine, diğerlerinin üç katı seviyesinde rastlandığı belirtildi.
Ayrıca bu proteinin böbrek, melanom dışı cilt kanserleri ile invaziv skuamöz hücreli karsinomlarda da bu proteinin yüksek seviyelerde gözlendiği ifade edildi.
Bilim insanları şimdi de Creld2'nin nasıl bloke edilebileceği üzerinde çalışmalar yürütüyor.
Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türü ve günümüzde artık her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanseriyle karşı karşıya kalma riskiyle yaşıyor. Meme kanseri kadınlara oranla erkeklerde çok nadir görülüyor.
Meme kanseri, meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkıyor.
Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmiyor ancak kalıtım, beslenme şekli, sosyo-ekonomik durum, regl durumu, doğumlar, doğum kontrol hapları gibi birçok faktörün meme kanserinde rol oynadığı söylenebilir.
Ailede meme kanseri öyküsü varsa meme kanserine yakalanma riski de artıyor. Hatta anne ya da kardeşte meme kanseri görüldüğünde bu risk 3 katına çıkıyor. Bu nedenle erken yaşlarda kontrol ve takip meme kanserinin erken teşhisinde oldukça önemli.