22.12.2014 - 16:27 | Son Güncellenme:
Malzemeler2 adet orta büyüklükte kereviz1 adet küçük patates1 adet pırasanın beyaz kısımları, yıkanıp ayıklanmış, ince ince doğranmış2 çorba kaşığı zeytinyağı1 su bardağı inek sütü, eğer keçi sütü kullanacaksanız 1/2 bardak keçi sütünü su ile 1 bardağa tamamlayıp, kullanabilirsiniz.Tuz1 çorba kaşığı kabuksuz ay çekirdeğiHazırlanışıPırasa ince ince doğranır ve zeytinyağında hafif sotelenir. Ayıklanıp küp doğranmış kereviz ve patates ilave edilir. Kerevizin sapları küçük doğranır, yaprakları var ise üzerine eklemek için ince kıyılır. Kerevizin kokusu çıkınca üzerini örtecek kadar su, tuz eklenerek sebzeler pişinceye kadar orta ateşte pişirilir. Pişen çorba robot ile ya da süzgeçten geçirilerek ezilir. Süt ve fındık büyüklüğünde tereyağı eklenerek kaynatılır. İnce kıyılmış kereviz yaprakları eklenerek karıştırılır. Servis ederken üzerine ay çekirdeği serperek fark yaratabilirsiniz.
Bebeklerin ve çocukların beslenmesinin olmazsa olmazı ve annelerin can simidi çorba ve sağlık deposu kerevizin müthiş kombinasyonu.Kereviz, stresten karaciğere, tansiyondan idrar yollarındaki problemlere kadar birçok soruna iyi gelen mucizevi bitkidir.Protein, fosfor, demir, potasyum, A Vitamini, C vitamini, E Vitamini, kalsiyum içeren kereviz, tam anlamıyla bir vitamin deposudur. Kalorisi çok düşük bir besindir. Çocuklarınızın sofrasından çorbayı eksik etmeyiniz.Ayrıca sebze yedirmekte zorlandığınız çocuklar için sebzelerin çorba formunda sunulmuş bu hali size yardımcı olabilir. Bir yaşından önce bebeklerin yemeklerine tuz ilavesi yapılmaması gerektiğini de hatırlatmak isterim.Tarif: ExecutiveChef Ayşe Nil Dinler
Malzemeler 500 gr somon(şişe geçirilmek üzere eşit parçalara bölünmüş) 1 adet kapya biber, şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış 5-6 adet kabuğu soyulup, sapı çıkartılmış kültür mantarı 1 adet dolmalık biber şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış Sosu için: 3 çorba kaşığı zeytinyağı ½ rendelenmiş kuru soğan (isteğe bağlı) 1 cay kaşığı tatlı toz biber 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik ya da 1 cay kaşığı kuru kekik 1 adet kuru defneyaprağı (elinizle küçük parçalara ayırın) Hazırlanışı Sos malzemeleri derin bir kapta karıştırılır. Eşit parçaya bölünmüş ve yıkanıp süzülmüş somon eklenerek, en az 1 saat sosta, buzdolabında bekletilir. (Buzdolabı ısısı 4 derece altı olarak düşünülmüştür)Sosta dinlenmiş balıklar, doğranıp hazırlanmış biberler, mantar ve şişler alınarak malzemeler şişlere dizilir. Dizme işlemi mantar veya biber ile başlayıp bitirilir. Dizme işlemi bittikten sonra hazırlanan şişler fırın kabına ya da tepsisine dizilip üzerine sosu dökülür. Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirilip servis edilir. Pişirme süresi balığın parça kalınlığına göre değişebilir.
Çocuğunuz yaşı küçük ise (1- 2 yaş gibi) yemeğin balık kısmından ufak ufak parçalar tattırabilirsiniz. Kılçık olup olmadığını elinizle kontrol etmeyi unutmayınız. Beslenmenin başlıca yiyecekleri arasında olan balık, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Herkesin bildiği gibi yüksek oranda Omega 3 yağı içerir.Önemli miktarda A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur. Bol miktarda protein barındırır. Güçlü bir antioksidandır. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder ve özellikle sürekli sınavlarla boğuşan çocuklarımızın zihin yorgunluğunu giderir.Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kan şekeri seviyesini düzenler, bu yüzden şeker hastaları için yararlıdır. Vücuttaki toksin seviyesini düşürmeye yardım eden balık, aynı zamanda kolesterolün dengelenmesinde de etkili rol oynar. Büyümeye katkı sağlar. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar özellikle balık yemelidir. Bu grupta yer alan kişiler civa ve ağır metalleri daha az içeren yüzey balıkları dediğimiz balıklardan yemelidir. Unutmayalım her şeyin azı karar, çoğu zarar. Tarif: ExecutiveChef Ayşe Nil Dinler
Malzemeler 1 Elma 10 Mandalina 1 Portakal 1 Litre su 1 Armut 1 Nar 3 – 4 parça buz Hazırlanışı Elma ve armut ince çubuklar halinde kesilir. Pek çok rendenin yan tarafları bu iş için uygundur. Eğer çubuk şeklinde kesme imkânı yoksa küp küp doğranabilir. Mandalinanın ve narın suyu sıkılır. Portakal soyularak küp küp doğranır. Genişçe bir kâseye 1 litre su ve buz koyulur. İçine tüm meyveler ve meyve suyu ilave edilir. Kepçe kullanarak bardaklara servis edilir. Arzuya göre nar taneleri ile de süslenebilir. Yine isteğe göre ilave edilen su miktarı azaltılabilir veya çoğaltılabilir. Not: Bu tarifte su, mandalina ağırlıklı olan meyve suyunu seyreltmek amacıyla eklenmiştir.
Meyveler bol miktarda lif içerir ayrıca vitamin ve mineral açısından da zengindir. Doğal şeker içerdikleri için çocuk beslenmesinde mümkün olduğunca kaçındığımız rafine şeker yerine kullanılabilir. Ancak yine de şeker içeriği nedeniyle ölçülü tüketmekte fayda vardır. Özellikle kilo sorunu olan çocuklara meyve suyu yerine meyveyi bütün olarak yedirmek daha faydalıdır.Hem daha az kalori almış olurlar hem de içeriğindeki lif daha uzun süre tokluk hissi yaratır. Özel günlerde çocuklara ikram edeceğiniz kalorili içecekler yerine taze meyvelerden elde edilen böyle bir içecek hazırlamak daha faydalı olacaktır. İçecek, açıkta durduğu sürece vitamin kaybına uğrayacağından, hazırlandıktan sonra kısa sürede servis edilmesi daha faydalıdır. Küçük çocuklara (1 - 2 - 3 yaş civarı) az miktarda verilir.Yine küçük çocukların bardağına meyve parçalarından koymayınız. İçerken katı parçaları ayarlayamayabilirler ve nefes yoluna kaçırabilirler.
Malzemeler Kek İçin 3 adet yumurta 3 çorba kaşığı bal 1/2 su bardağı sıvıyağ 1 paket kabartma tozu 1,5 su bardağı tam buğday unu Krema İçin 1 su bardağı süt 3 çorba kaşığı bal 3 çorba kaşığı un 1 adet muz 30 adet kestane 1 paket labne peyniri 3 çorba kaşığı kakao Hazırlanışı Yumurta ve bal çırpılır. İçerisine yağ, un ve kabartma tozu ilave edilip fırın tepsisine pişirme kâğıdı serilip üzerine kek harcı yayılır. 170 C ısılı fırında 25 dakika pişirilir. Pişirme kâğıdının altına ıslak bir bez koyulur ve kek nazikçe rulo haline getirilir.Kestanelerin üzerine bıçakla çizik atılıp yaklaşık 10 dakika haşlanıp kabukları soyulur. Kreması için; süt ve un yoğunlaşana kadar pişirilir ve içerisine 1 adet muz bal ile birlikte ezilir koyulur. Kestanelerin yarısı bu karışıma ilave edilir. Rulo kekin arasına soğumuş kestaneli krema ilave edilir.Bir miktar ayrılmış olan kestane,labneve bal karıştırılarak rulo pastanın üzerine sürülür. Kakao ile süslenir.
Kestane, mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi azalır. Kabızlığa karşı etkili bir besindir. Omega -3 ve Omega-6 yağlarını içeren kestanenin, öğrenme ve hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır. Alzheimer hastalığının önlenmesinde önemli bir yere sahiptir.Ancak 3 kestanenin yaklaşık 1 dilim ekmek ile aynı kaloride olduğu unutulmamalı ve obezite riski olan çocuklara kontrollü yedirilmelidir. Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltir. Kalp sağlığını korur. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, sodyum, demir, kalsiyum ve antioksidanlar gibi mineraller ile B1, B2, C vitaminleri bulunmaktadır. Linoleik asit içerir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı oldukça önemli bir besindir.Çocukların genellikle severek yedikleri bir besin olma özelliği nedeniyle yılbaşı pastanıza da lezzet katacaktır. Pastanın miktarına lütfen dikkat edelim, ölçüyü kaçırmayalım!
- 9 Ay Ve Sonrası ( Süt ve Yumurta Alerjisi Olan Çocuklar İçin) Malzemeler ¾ çay bardağı elma suyu 1 elma rendesi 1 çay bardağı sızma zeytinyağı 2 su bardağı un ( en az 1 bardağı tam buğday unu tercih edilmeli) Tarçın Kabartma tozu Hazırlanışı Elma suyu, elma rendesi, sızma zeytinyağı, tarçın, un, kabartma tozunu karıştırılır. Bir merdane yardımıyla hamur açılır. Kurabiye kalıpları ile şekil vererek fırın tepsisine yerleştirilir. 175 derecede pembeleşinceye kadar pişirilir.
Özellikle besin alerjileri, daha doğru bir deyimle besin protein alerjileri son yıllarda oldukça yaygın görülmektedir. Bu çocuklarda özellikle sindirim sistemi etkilenerek reflü benzeri kusmalar, yeme bozuklukları, beslenmeyi reddetme, karın ağrısı, kanlı-mukuslu kaka yapma, ishal gibi bulgular görülür. Süt ve yumurta proteini, özellikle besin alerjisi yapan gıdaların başında gelir. Bu kurabiye de süt ve yumurta yiyemeyen alerjik çocuklar için güzel bir alternatiftir. Tarif: Nurgül Güzel
- 9 Ay Ve Sonrası ( Süt ve Yumurta Alerjisi Olan Çocuklar İçin) Malzemeler 1/4 elma ½ Muz 1 su bardağı su 1 su bardağı tam buğday unu (veya normal un)1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı Yarım paket kabartma tozu ½ çay kaşığı tarçın Hazırlanışı Elma ve muz cam rendede rendelenir veya rondoda püre haline getirilir. Tüm malzeme iyice karıştırılır. Boza kıvamında bulunan malzemeden bir yemek kaşığı kadar alınıp, önceden ısıtılmış ve yağlanmış tavaya dökülür. Üzerinde gözenekler oluştuğunda arka yüzü çevrilir ve arkasının da pişmesi sağlanır.Not: Puf puf olması nedeniyle çocuklar kolay yiyebiliyor ve hoşlarına gidiyor. Pekmez veya bal ile ikram edilebilir. Tatlı sevmeyen minikler için, dereotu gibi farklı alternatifler ile hazırlanabilir.
Bal ile servis edilecekse bebeğin en az 1 yaşında olmasına ve bala alerjisi olmamasına dikkat edilmelidir.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu: Çocuklara 1 yaşına kadar bal vermediğimizi hatırlatmak isterim.Bir yaş üzeri ve alerjisi olmayan çocuklara bal ile servis edebilirsiniz. Bu tarif süt ve yumurta alerjisi olan çocuklar için iyi bir seçenek. Ayrıca çocuk beslenmesinde mümkün olduğunca tam buğday unu kullanmanızı öneriyorum. Tarif: Nurgül Güzel
- 2 Yaş ve Sonrası Malzemeler 2 su bardağı dolusu haşlanmış, suyu süzülüp püre haline getirilmiş kuru fasulye 1 su bardağı esmer şeker 3 yumurta 3 çorba kaşığı mısır unu 3 çorba kaşığı kakao 1 vanilya 2 tatlı kaşığı karbonat 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı Hazırlanışı Kek kalıbı yağlanır ve hafif mısır unu serpilir. Fırın 180 derece ısıtılır. Diğer tarafta yumurta ve şeker çırpılır. Sırasıyla, mısır unu, kakao, vanilya, zeytinyağı eklenir. Daha önceden pişirilip süzülmüş kuru fasulye ilave edilir.Karbonat eklenip iyice karıştırılır. Önceden yağlanmış kalıba dökülür, sıcak fırında 35-45 dakika arasında pişirilir. Kuru fasulye kekte kestane tadı almanızı sağlar. Afiyet olsun.
Bu tarif de glütensiz alternatif olarak iyi bir alternatif. Glütensiz yemekler hazırlanırken önemli noktalardan biri de içinde kullanılan malzemelerin glütensiz olduğuna dair garantisi olmasıdır.Ürün paketinin üzeri dikkatle okunmalı, üzerinde mutlaka glüten olmadığına dair yazı, işaret olmalıdır.Ayrıca kullanılan mutfak eşyası glütensiz yemek için mutlaka ayrı kullanılmalı ve bu eşyalar başka yemek yapımında kullanılmamalıdır. İçinde esmer şeker ve kakao olması nedeniyle 2 yaş üzeri çocuklar için daha uygun.2 yaşına kadar çocuk yemeklerine ilave şeker kullanılmasını önermiyoruz. Kakao ise özellikle reflü problemi olan çocuklarda önermediğimiz bir gıda. Zira reflü problemi astım hastalarında hastalığın şiddetlenmesine, alevlenmesine sebep olabiliyor. Kakao yerine yaratıcılığınızı kullanarak bir meyve kullanmanızı öneririm. Kekte yer alan kuru fasulye çocuğunuz için iyi bir protein kaynağıdır.Kids&Gourmet Dergisi, Tarif: ExecutiveChef Ayşe Nil Dinlerwww.kidsgourmet.com.tr