Elmalar kısa süre için oda sıcaklığında saklanabilse de, uzun süreli muhafaza için en uygun yöntem soğuk depolama yapmaktır. Elma kasada ya da plastik torba içinde buzdolabında saklanabilir. İdeal olarak 0-4°C arasında ve nemli bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bu sayede olgunlaşma süreci yavaşlar ve tazeliği korunmuş olur.
Çürümeye başlayan elmaların çürük kısmını ayırarak kurutma işleminden geçirebilirsiniz. Bu sayede kış için çay yapabileceğiniz sağlıklı elmalar stoklayabilirsiniz. Dilimlenerek doğal güneş ışığında ya da elektrikli kurutucular yardımıyla kurutulabilir. Meyvedeki suyun buharlaşmasını sağlayarak mikrobiyal gelişimini durdurur ve elmaları kuru halde uzun süre saklayabilirsiniz.
Elmalar soyulup, dilimlenip doğrudan dondurulabilir ya da önce şekerle veya askorbik asitle karıştırılıp dondurulur. Dondurulmuş elmayı tatlılarda, içeceklerde ve pişmiş pek çok tarifte kullanabilirsiniz. Şekerli elma dilimleri, biraz şekerle harmanlanarak çeşitli tatlılarda kullanım için dondurulur.
Çürümüş veya hasar görmüş elmalar tespit edilip derhal diğerlerinden ayrılmalıdır. Bir elmadaki çürüme, gazlar ve patojenler nedeniyle diğer elmalara da bulaşabilir. Ayrıca elmaların hava almasını sağlamak için delikli plastik torbalar veya nefes alabilen ambalajlar kullanmalısınız.
Havanın serbestçe dolaşabileceği raflarda saklanmalıdır. Rafların yerden en az 15 cm yüksekte olması tavsiye ediliyor. Elmalar taşınırken dikkatle hareket ettirilmelidir. Darbeler, ezikler ve çizikler elmanın koruyucu kabuğuna zarar verebilir ve çürümeye neden olan maddelere açık kapı bırakabilirsiniz.
Elmalar taşınırken ve saklanırken darbelere karşı korumak için yumuşak kaplar veya dolgu malzemeleri kullanılabilir. Özellikle saklama alanlarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu sayede bakteri ve mantar oluşumu önlenir, sağlıklı elmaların tadını çıkarabilirsiniz.
Elmalara dokunmadan önce ellerin iyice yıkanması, mikroorganizma bulaşma riskini azaltır. Elmalar doğal olarak etilen gazı üretir ve bu gaz, meyvelerin olgunlaşmasını hızlandırır. Elmaların saklandığı alanlarda etilen emici torbalar veya cihazlar kullanarak etilen seviyelerini düşürebilirsiniz.
Saklama süresince dönemsel olarak elmalar kontrol edilmelidir. Küçük bir çürüme belirtisinin erken fark edilmesi, diğer meyvelerin de zarar görmesini önleyecektir. Elmaları belli bir düzen içerisinde kullandığınızdan emin olun. Yani, daha önce aldığınız elmaları tüketip taze olanları bekletebilirsiniz.