Beşparmakotu:
Toprakaltı kısımları kullanılır. "Tanen" olarak bilinen buruk bir lezzeti ve mukozayı büzücü özelliği olan maddeleri içerir. Yaz ishali gibi akut görülen, enfeksiyona bağlı olmayan ishallerde kullanılabileceği gibi, ayrıca Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı gibi kronik hastalıklarda da destekleyici olarak kullanılır. Yara iyileşmesini hızlandırıcı, mikrop öldürücü ve yangıyı gidericidir. Tıbbi çay olarak taze ve ufak olarak parçalanmış olan toprakaltı kısmından yarım tatlı kaşığı alınır, üzerine bir su bardağı soğuk su konur ve yaklaşık 5 dk kadar kısa süreli kaynatılır, ardından süzülür, oda sıcaklığına kadar soğuması beklenir. Kulplu porselen veya cam bardak ile günde 3-4 kere içilmesi önerilir. Midesi hassas olan kişilerde rahatsızlık oluşturabilir.