Tipik olarak üç gruba ayrılırlar: alfa-hidroksi asitler, beta hidroksi asitler ve polihidroksi asitler. (Çoğunlukla ilgili kısaltmaları AHA'lar, BHA'lar ve PHA'lar tarafından ifade edilir.)
Alfa-hidroksi asitler, çoğunlukla bitki bazlı kaynaklardan türetilen bir grup asit bileşiğidir. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır: glikolik (şeker kamışından türetilmiş), laktik (ekşi sütten türetilmiş), sitrik (limondan türetilmiş) ve malik (elmalardan türetilmiş).
Hepsi cildin yüzeyinde kimyasal eksfolyantlar olarak hareket ederken, boyut olarak farklılık gösterir. Molekül ne kadar küçük olursa, penetrasyon o kadar derin ve dolayısıyla o kadar etkili olur.
Donukluğu en aza indirmek ve dokuyu eşitlemek için cildin üst katmanlarını yenilemeye yardımcı olur. Bazı AHA'lar da kolajen üretimini uyarabilir, diğerleri ise antioksidan ve nemlendirici özelliklere sahiptir.
Geniş etki yelpazesi göz önüne alındığında, doğru alfa hidroksi asidi ve özel cilt tipiniz için konsantrasyonunu bulduğunuz sürece çoğu kişi AHA'lardan yararlanabilir.
Asit, ürün ve cildinize göre büyük ölçüde farklılık gösterir.
Peptitler AHA'ların penetrasyonunu yavaşlatabilir ve onları daha az tahriş edici hale getirebilir. Ayrıca nemlendirici bileşenlerle eşleştirerek etkilerini azaltabilirsiniz.
Retinoidleri AHA'larla aynı zamanda kullanmaktan kaçının ve tahrişi en aza indirmek için hem BHA'ları (salisilik asit gibi beta hidroksi asitler) hem de AHA'ları kullanırken dikkatli olun.
AHA'lar arasında, özellikle sitrik asit antioksidan özellikleriyle öne çıkıyor ve bu da serbest radikal hasarı ile mücadele etmek ve karanlık noktaları aydınlatmak için harika bir bileşen olarak karşımıza çıkıyor.