13.12.2024 - 14:54 | Son Güncellenme:
Sünger gibi kabarmış bir kek yapmak, tam da hayal ettiğiniz gibi o pofuduk ve yumuşaklıkta olması, biraz incelik gerektirir. Çünkü kekin içi yeterince kabarmazsa, sadece basit bir kek olur. Hem basit hem de karmaşık sünger kek, aslında doğru malzemeleri, doğru zamanlamayı ve doğru teknikleri gerektiren bir tariftir. O halde, sözü daha fazla uzatmadan sünger kek yapımına başlıyoruz.
Sünger kekin temeli, hazırlık aşamasına dayanır. Taze yumurta, kaliteli un ve iyi bir yağ veya tereyağı, kekin hafifliğini ve dokusunu doğrudan etkiler. Ayrıca yumurtalar ve tereyağı oda sıcaklığında olmalı, un ise üç kez elekten geçirilmelidir. Bu sayede kek daha hafif ve pürüzsüz olur, hamurun içinde tortu oluşmaz.
Yumurtaların doğru bir şekilde çırpılması, sünger kekin başarısının kilit noktalarından birisidir. Yumurtalar, şekerle birlikte çırpıldığında üç katına çıkmalı, kabarık, köpüklü ve açık sarı renkte, pürüzsüz bir kıvama gelmelidir. Çünkü bu işlem, kekin hava alarak kabarmasını sağlar. İsterseniz elektrikli mikserle yüksek hızda çırpma işlemi yapabilirsiniz.
Un, nişasta veya kabartma tozu gibi kuru malzemeleri, mutlaka elekten geçirerek kullanın. Malzemelerin karışıma daha kolay ve eşit şekilde dağılması için bu işlem gereklidir. Ayrıca kuru malzemeleri karışıma eklerken, karıştırma işlemi oldukça nazik şekilde yapılmalıdır. Hatta, folding yani katlama adı verilen yöntemle, spatula ile karıştırarak hamurun hava kabarcıklarını kaybetmeden karışmasını sağlayabilirsiniz.
Bazı kek tariflerinde, tereyağı veya sıvı yağ eklenir. Bunun sebebi ise yağın keke yumuşaklık ve nem kazandırmasıdır. Ancak yağın eklenme süreci önemlidir, karışımı tamamen hazırladıktan sonra yağ eklenmelidir. Ayrıca, yağı ekledikten sonra çok kısa bir süre karıştırmanız yeterli olacaktır, aşırıya kaçmayın.
Doğru kek kalıbının kullanılması, kekin daha düzgün şekilde pişmesini sağlar. Kalıbı yağlayıp, altına yağlı kâğıt yerleştirdikten sonra üzerine biraz un serpmeniz kekin kalıptan kolayca çıkmasını sağlar.
Sünger kekin hamurunu hazırladıktan sonra, pişirme işlemine mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Hamur fırına girerken çok bekletilmemelidir, çünkü bu durum kabarmasını engeller. Fırın önceden ısıtılmalı ve kek, orta raf seviyesine yerleştirilmelidir. Pişirme esnasında fırın kapağını açmak, kekin sönmesine yol açabilir.
Sünger kek, genellikle 15-20 dakika arasında pişer. Kekin pişip pişmediğini anlamanın en kolay yolu ise kekin ortasına batırdığınız bir kürdanın temiz çıkıp çıkmadığını kontrol etmektir. Kek piştikten sonra ise fırından çıkarılmalı ve hemen soğutma telinde, ters çevrilerek soğumaya bırakılmalıdır.