21.01.2025 - 15:56 | Son Güncellenme:
Evde kendi yaptığınız acı biber turşusu hem sağlık açısından hem de lezzet açısından çok daha faydalıdır. Üstelik, düşünüldüğü kadar da zahmetli bir yapım süreci yok. Oldukça basit malzemeler içeren bu tarif sayesinde kış boyunca sofranıza lezzet katabilirsiniz.
- 2 kg süs biberi
- 2 büyük baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 1 yemek kaşığı toz şeker veya üzüm pekmezi
- 2 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
Turşuları kurmak için;
1 litrelik kola şişesi veya su şişesi
Acı biber turşusu hazırlamak için ilk olarak biberleri yıkayıp ayıklayarak, uçlarından veya ortasından bıçak kullanarak delin. Ardından sarımsakları ayıklayın, pet şişeyi de yarısına kadar kaynamış soğutulmuş suyla veya içme suyu kullanarak doldurun.
Şişenin diğer yarısına sirke ilave edin. Bu suyu geniş bir kaba boşaltıp içine limon tuzu şekeri ve tuz döküp erimeye bırakın. Ardından, şişeye biraz biber, bir iki sarımsak ilave edin. Şişe dolana kadar böyle devam edebilirsiniz.
Şişeyi tezgaha vurarak biberlerin düzgün bir şekilde yerleşmesini sağlamalısınız. Bu aşamayı yapmak oldukça önemli, unutmayın. Böylece pet şişede daha fazla yer açılıyor ve daha çok biber koyabiliyorsunuz. Biberleri pet şişeye yerleştirdikten sonra turşu için hazırlanan sirkeli suyu ekleyin.
Tüm malzemeleri ekledikten sonra şişenin kapağını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir alanda saklayabilirsiniz. Bu sayede 2 yıl da kalsa bir şey olmadığını göreceksiniz. 3-4 hafta içinde ise tüketmeye hazır hale gelir.
Pet şişeyi açtığınız sırada altına bir kap koyup kapağın önce havasını almalısınız. Pet şişeyi bıçakla keserek turşuları alıp cam kavanoza aktarın. Böylece buzdolabında güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Ancak ne kadar uzun süre bekletirseniz, tadı o kadar lezzetli olacaktır.