Düzenli yapılan tarama yöntemleri, rahim ağzı kanserinde düşüş sağlıyor. Kadınlar belirli zamanlarda HPV ve Smear testlerini yaptırarak erken tanı şansını elde edebiliyor. Yapılan testin sonucunun pozitif gelmesi durumunda, hastaya kolposkopi yapılarak, mikroskop yoluyla rahim ağzı inceleniyor. İnceleme sonucu gerek duyulursa biyopsi yapılarak kesin tanı konabiliyor.
Rahim ağzı kanseri birçok semptoma neden olabiliyor. Ancak semptomlar yaşanmadan evvel düzenli taramalar ile kanser öncüsü lezyonun yakalanması ve kanser gelişmeden tedavi edilmesi mümkün. Hastalığın belirtilerinden en önemlisi vajinal kanama. Adet dönemleri dışında kanama, cinsel birliktelik sonrası kanama ve menopoz sonrası kanama hastalığın habercisi olabilir. Kendinde bu durumları gözleyen kadınlar hekimine başvurmalıdır.
Rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonu tedavisi sonrası gebelik mümkün oluyor. Rahim ağzı kanserine ilerleyebilen CIN 2-3 gibi öncü lezyonlar görece basit cerrahi işlemlerle tedavi ediliyor. Sonrasında sağlıklı gebelik elde edilebiliyor. Gebelik istemi olup rahim ağzı kanseri tanısı konulan hastalarda da erken aşamada teşhis edildiyse doğru bir planlama ile fertilite koruyucu rahim ağzı kanseri ameliyatı sonrası hem kanseri yenmek, hem de ileride gebelik elde edilmesi mümkün olabiliyor.