30.11.2024 - 15:43 | Son Güncellenme:
Türk mutfağının sevilen tatlılarından ceviz helvası, yıllardır değişmeyen bir lezzettir. Son derece pratik bir şekilde hazırlanan bu helva çeşidi, özellikle kahve ve çayın yanında tüketilir. Lezzetine doyum olmayan bu helvayı hazırlamanın bazı püf noktaları mevcut. İşte tüm detaylar.
Türk mutfağında popüler olarak bilinen ceviz helvası, yıllardır değişmeyen lezzetlerden biridir. Kültürel değere sahip olan bu helva birçok kişi için eski dönemleri hatırlatır. Nostalji yapmak isteyenler için nefis bir ceviz helvası tarifimiz var. Üstelik püf noktalarıyla birlikte. İşte ceviz helvasının tarifi.
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı vanilin
Üzeri için:
- Ceviz
Cevizli helva hazırlamak için ilk olarak bir tencereye su ve şekeri ekleyin. Şekeri eritmek için karıştırarak kaynamaya bırakabilirsiniz. Ardından ocaktan alın ve bir kenarıda bekletin. Geniş bir tencereye tereyağını ve sıvı yağı ilave edin. Yağları erittikten sonra unu ekleyip kısık ateşte karıştırın.
Unun kokusu çıktığında 8-10 dakika kavurun. Unun renginin değişmeye başlaması, helvanın hazır olduğunu gösterir. Sonrasında kavrulan uzun üzerine doğranmış cevizleri dökebilirsiniz. Unla karışmasını sağlayın. Şekerli su karışımını da kavrulan unlu karışıma ilave edin. Karıştırarak kısık ateşte koyulaşmasını bekleyin.
Helva koyulaştığında üzerine vanilin döküp karıştırın. Ardından ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin. Cevizli helvayı servis tabağına alıp süsleyerek servis edebilirsiniz. Helva yaparken bazı püf noktaları göz ardı etmemelisiniz. Doğru teknikler sayesinde daha lezzetli bir tatlı elde edebilirsiniz.
Helva yaparken en önemli adımlardan biri, unu iyi kavurmanızdır. Un kokusu çıkana kadar kavurmalısınız. Rengi altın sarısı olmaya başladığı zaman kavrulduğunu anlayabilirsiniz. Aşırı bekletirseniz, tadı acı olabilir. Aynı zamanda şekerli suyu eklerken aşırıya kaçmayın. Şekerli suyu helvaya azar azar ekleyin.
Helva yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli püf nokta, karıştırma işlemidir. Özellikle unu kavurduğunuz sırada şekerli suyu eklerken karıştırmayı ihmal etmeyin. Bu sayede topaklanmadan krem gibi bir helva elde edebilirsiniz.