06.12.2024 - 15:09 | Son Güncellenme:
Bir damla yanmış şeker ya da yanlış kıvam, karamelin lezzetini bozabilir. Şekerin erime süreci, yalnızca tatlı bir kıvam oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda karamelin altın rengini ve derin lezzetini de ortaya çıkarır. Ancak yanlış bir adımda şekerin yanıp acılaşabileceğini ya da karamelin topaklanabileceğini unutmamalısınız. Karamelin sırrı, malzemelerin dengeli uyumunda ve doğru tekniklerin uygulanmasında saklıdır.
Karamel yapmak için şeker, tereyağı ve krema gibi temel malzemelere ihtiyacınız var. Ancak tereyağı ve krema mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Bu, karamelin pürüzsüz ve akışkan bir kıvam almasını sağlar.
Şekerin düşük ısıda ve kontrollü bir şekilde pişirilmesi, yani karamelize edilmesi gerekiyor. Çok yüksek ısıda çalışmak, şekerin hızla yanmasına neden olabilir. Sabırlı olmalı ve şekerin renk değiştirmesini dikkatlice izlemeli, duruma göre müdahale etmelisiniz.
Karamel hazırlarken metal kaşık yerine tahta kaşık tercih etmelisiniz. Çünkü tahta kaşık, ısının dengeli bir şekilde yayılmasını sağlar ve karamel karışımınızı daha kolay kontrol etmenize, karıştırmanıza olanak tanır.
Kremayı eklerken, şekerle temas ettiğinde köpüreceği için dikkatli olmalısınız. Ayrıca kremanın oda sıcaklığında hatta bir miktar sıcak olması, ani sıcaklık değişimlerini önleyerek istenmeyen topaklanmaları da engellemiş olur.
Karamel hazırlarken geniş ve derin bir tava veya tencere kullanmalısınız. Dar ve küçük tencere, tavalar şekerin eşit bir şekilde erimesine engel olur ve karışımın taşmasına yol açabilir.
Karameli olması gerektiği şekilde hazırladınız, kullanmanız gereken kısmı kullandınız. Artan karameli ise hava geçirmez bir kavanoza koyarak saklayabilirsiniz. Ancak, buzdolabında muhafaza ettiğiniz karameli, kullanmadan önce oda sıcaklığında bir süre bekletmelisiniz.