28.05.2021 - 12:11 | Son Güncellenme:
İlerleyen yaşlarda tiroit bezi ile ilgili olabilecek belirtilerin sadece halk arasında değil, doktorlar arasında dahi tiroit bezi ile ilişkisi çoğu zaman akla gelmiyor.
Açıklanamayan yüksek kolesterol, eklem ağrısı, bağırsak alışkanlığında değişmeler, kalp yetmezliği, psikiyatrik problemler ve demans dediğimiz unutkanlık problemi sayılabilir.
Hatta bu belirtilerin her biri tek başına bir bulgu olarak da görülebilir. 60 yaş üstü bireylerde bu saydığım durumlar genellikle ileri yaş hastalığı denilen dejenerasyon ve yaşlılığa bağlı semptomlar olarak değerlendirilir.
Hâlbuki altta yatan sorun basit olarak tiroit bezinin az çalışması yani hipotiroidiye bağlı olabilir.
Zayıf olmasına rağmen kötü kolesterol (LDL) seviyesi yüksek olanlarda; dejenerasyon olmadan özellikle bacaklarda oluşan eklem ya da kas ağrısı çekenlerde, geçmeyen kabızlık şikayeti olanlarda, kalp kasında güçsüzlük ve zayıf atıma bağlı kalp yetmezliği teşhisi konulanlarda, akciğerlerde ve bacaklarda ödem - su toplanması olanlarda, depresyon ya da psikoz gibi psikiyatrik problemleri olan halüsinasyon dediğimiz hayaller gören ve unutkanlık problemi yaşayarak yaşlılığa bağlı bunama zannedilen durumlarda tiroit fonksiyonlarına bakılmalı, hipotiroidi açısından araştırılmalı ve tiroit bezine yönelik ultrasonografi yapılmalı.