07.02.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:
Lahana, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerin bol olduğu günleri yaşıyoruz. Bu sebzelerin her biri ayrı bir şifa, sağlık kaynağı. Ancak günümüzde bu tür besinlerin varlığını bile unutur olduk.
Dr. Fevzi Özgönül, "Günümüzde kıymetini bilemediğimiz sebzelerden biri de pırasa. Sağlık deposu bu sebze; potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukça zengin. Aynı zamanda, bol miktarda A, B1, B2 C ve E vitamini içeriyor. Pırasa, bütün bu özelliklerinin yanında hem böbreklerin rahat çalışmasına yardımcı oluyor hem de içeriğinde bulunan taş oluşumunu engelleyici etkin madde sayesinde böbrek taşlarının oluşumunu da önlüyor" dedi.
Pırasanın faydalarını tek tek sıralayan Dr. Fevzi Özgönül sözlerini şöyle sürdürdü: "Pırasa, safra kesesinin düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Basur memeleri için faydalıdır. Arı sokmasında da kullanılır.
Sık sık tüketilecek pırasa yemeği, bağırsak florasını hem düzene sokacak hem de kabızlığı yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır. Eğer kabızlık biyolojik bir sebebe dayanmıyorsa beslenme şeklini değiştirmek gerekir" diyerek pırasa salatası tarifini paylaştı.
Malzemeler: Pırasanın yeşil sapı, sıcak su, limon, zeytinyağı, kayatuzu
Yapılışı: Pırasanın yeşil saplarını iyice yıkayın, sonra 4 parmak kalınlığında doğrayın. Bir kapta bir tutam kaya tuzuyla ovun, üzerine sıcak suyu döküp 5 dakika bekleyin. Suyunu süzün, sonra limon sıkıp zeytinyağı ekleyerek salata gibi tüketin.