Tuz için en önemli kural, 1 çay kaşığı tuzun yaklaşık 6 gram ağırlığında olduğunu bilmektir. Genellikle kullandığınız miktara bakarak da oruçluyken tuz miktarını tahmin edebilirsiniz. Şeker içinse, 1 su bardağı toz şekerin yaklaşık 200 gram ağırlığında olduğunu bilmek işinize yarayacaktır.
Yemeğinizin toplam ağırlığını biliyorsanız, bir oran kullanabilirsiniz. Bunu kullandığınız tencerenin kaç litrelik olduğunu bilerek de hesaplayabilirsiniz. Birçok tarif yemeğin toplam ağırlığının yaklaşık yüzde 1 ila 2'si kadar tuz kullanılmasını önerir.
Yemek pişirme konusunda deneyiminiz varsa, belirli yemek türlerinde genellikle ne kadar tuz veya şekerin kullanılması gerektiğine dair bir his geliştirebilirsiniz. Bu yöntem, zamanla oluşan sezgiye de dayanır.
Mutfak teraziniz varsa malzemelerinizi tartmak sağlıklı bir tuz oranı yakalamanıza yardımcı olabilir. Bu, özellikle kalabalık gruplar için yemek yaparken, hassas ölçümler yapmanızı sağlayacaktır.
Eğer bir ikame kullanıyorsanız, dönüşüm oranları için ambalaja bakmalısınız. Çünkü bunlar genellikle normal tuzdan veya şekerden farklıdır. Yani şeker yerine sakarin ya da tatlandırıcı kullandığınızda çok daha az miktarda malzeme aynı tadı yakalamanızı sağlayabilir.
Yemeğinizdeki diğer malzemeleri göz önünde bulundurmak da tuzu ve şekeri ayarlarken önemlidir. Örneğin, tuzlu malzemelerle (soya sosu veya pastırma gibi) yemek pişiriyorsanız, eklenen tuzu azaltmak daha doğru olacaktır. Bu yöntemleri kullanarak yemeğinizin tadına bakmanıza gerek kalmadan tuz veya şeker miktarını doğru şekilde tahmin edebilirsiniz.