Eklem ağrıları ve iltihap önlemede de taze zerdeçalın faydalarına vurgu yapan Taylan Kümeli; “Günümüzde beslenme bozukluğu, hazır ve işlenmiş gıda tüketiminin artması, hareketsizlik ve şişmanlık, birçok insanda iyileşmeyen iltihabi süreçleri meydana getiriyor.Araştırmalara göre taze zerdeçal, içerdiği curcumin bileşiği ile iltihabi süreci önlemede fayda sağlarken, ilerleyen yaşlarda meydana gelen eklem ağrılarının azaltılmasında da yardımcı oluyor” diyor.
Bilimsel araştırmalara da dikkat çeken Taylan Kümeli, taze zerdeçalın damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına ve kan pıhtısı oluşumunun engellenmesinde rol aldığı ve bu özellikleri ile kalp hastalıkları, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olduğuna dair bilimsel çalışmalar bulunduğunu, ayrıca kanser tedavisi için yapılan klinik çalışmalarda da taze zerdeçalın içinde bulunan curcumin bileşeninin katkısının yoğun olarak araştırıldığını belirtiyor.
Taylan Kümeli, "Avusturya'daki Swinburne Üniversitesi'nin 2015 yılında yaptığı araştırmada, 60 ila 85 yaş arası 60 gönüllüde curcumin ekstraktının etkileri incelenmiş. Curcumin kürü gören gönüllülerin yarısında görsel ve işitsel hafıza ve aritmetik sonuçları daha başarılı bulunmuş" şeklinde konuşuyor.Zerdeçalın Alzheimer hastalığına karşı da etkili olduğu ve önlem olarak kullanılabileceğinin düşünüldüğünü ifade eden Kümeli, "Alzheimer hastalığının sebeplerinden biri beyin hücrelerinde biriken beta amiloid proteinlerin nöronlar üzerinde plaklar yaratmasıdır. Curcumin'in beta amiloid proteinlerin bir araya gelmesini önleyerek serbest radikallere karşı beyni koruduğu düşünülmektedir" diyor.
Rendelenmiş taze zerdeçal, zeytinyağı, biraz da taze çekilmiş karabiber. Üçünü bir kavanozda karıştırın. Salata ve yoğurdunuza mükemmel bir lezzet katacaktır.