25.12.2023 - 16:59 | Son Güncellenme:
Tavuk suyu, genellikle çorbalar ve pilav için vazgeçilmez bir lezzettir. Yemekleri daha lezzetli kılan bu püf nokta sarma pişirirken de kullanılıyor. İşte lahana sarması ve yaprak sarmasının lezzetini artıran yöntem.
Sarmanın lezzetini artırmak için tavuk suyu eklemeden önce nefis bir hale getirmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Kusursuz bir yaprak sarma için seçtiğiniz yapraklara dikkat etmeniz gerekir.
Yaprak sarma için mevsiminde toplanan yapraklar en lezzetlisi olarak biliniyor. Etli sarma yapmak için ise daha küçük yapraklar tercih edebilirsiniz. Zeytinyağlı sarmalar, geniş yapraklarda daha lezzetli olacaktır.
Yaprakları sarmaya hazır hale getirmek için öncelikle (salamura yapraklar için) tuzundan arındırmayı unutmamalısınız. Bir süre yumuşamasını beklemek için 1 gece önceden suda bekletebilirsiniz. Aralıklı olarak suyu değiştirmeyi unutmayın.
İç harç, sarmanın lezzetini belirleyen başka bir püf noktadır. Bu nedenle damak zevkinize göre hazırladığınız harcı dengeli koymak önemlidir. Pişirirken pirincin su alıp şişeceğini unutmayın.
Pişirme aşamasında ise tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları dizebilirsiniz. En alta soğan dilimleri, domates kabuğu ekleyebilirsiniz. Bu sayede daha lezzetli bir sarma tüketebilirsiniz.
Sarmaları boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizebilirsiniz. Piştikten sonra daha parlak ve lezzetli olması için zeytinyağı ve limon ekleyebilirsiniz. Tüm sarmaları dizdikten sonra üstü kapatmak için tekrar yaprak ekleyebilirsiniz.
Sarmaların dağılmasını önlemek için sarma taşı veya porselen bir tabak kullanarak dağılmayı önleyebilirsiniz. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip yüksek ateşte 5 dakika pişirin. Ardından kısık ateşe alarak ağır ağır pişmesine izin verin.
Hazır olan sarmaları soğuyana kadar havayla temas ettirmeyin. Bu sayede kuruma, kararma gibi sorunlar yaşanmayacaktır.
Sarmanızın lezzetini artırmak için pişirmeden önce üzerine 1 çay bardağı tavuk suyu gezdirebilirsiniz. Tavuk suyu sarmanın kuru kalmasını önleyerek daha lezzetli bir tat verecektir.