13.09.2023 - 12:11 | Son Güncellenme:
Mevsim değişiklikleri esnasında birçok sorun yaşanabilir. Bunların arasında daha az enerjik yani yorgun hissetmek, cinsel isteğin azalması, saç dökülmeleri ile karşı karşıya kalmak, uyku bozuklukları, vücutta bölgesel ve genel ağrılar, iştahın aşırı artması veya azalması ve depresyon gibi durumlar vardır. Bunlardan korunmaksa çok kolay.
Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak tüketildiğinde vücudun antioksidan kapasitesi güçlendiriyor. Başta kalın bağırsak, prostat, meme, yemek borusu kanseri olmak üzere birçok kansere karşı koruma sağlayan havuç aynı zamanda damarlarınızın da dostu. Araştırmalara göre buharda haşlanan havuç, çiğ yenilen havuca göre daha fazla antioksidan içeriyor. Eylül ekim ayları havuç hasadının yapıldığı aylar arasında olduğundan bu sebzenin sofralarda yerini alma vakti geldi demek.
Her mevsim market raflarında bulabileceğiniz bir ürün olsa da mantar, doğada en çok sonbahar aylarında yetişiyor. Potasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi koruyan mantar kan basıncını da düzenliyor. Bunun yanında hafıza ve bilişsel işlevleri de destekler.
Mantar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler. Sonbahar mantarlarından bazıları; kazayağı, kanlıca, acı mantar, borazan mantarı, köknar kanlıcası, kırmızı kanlıca, şemsiye mantarı, tellice, çayır mantarı ve porçini mantarı'dır.
Kapya biber, C vitamini sayesinde güçlü bir idrar söktürücüdür. Düzenli olarak idrar yapmak hem vücuttaki toksinleri atmanıza hem de kan basıncını dengeleyerek tansiyonunuzu düzene sokar. Antikoagülan, içeren kapya biber, kanı sulandırır ve pıhtılaşmayı da engeller. İçerdiği C vitamini, beta-karoten ve antioksidanlarla kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Sonbaharda hasat edilen kapya içerdiği, kalsiyum, A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, potasyum, magnezyum, Beta karoten, B6 vitamini, folat, niasin, B2 vitamini, K vitamini ile bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Mevsim değişikliklerinde güçlenen bağışıklık sistemi ise konforunuzu artıracaktır. Ayrıca kapyadaki vitamin ve minerallerinin ölmemesi için çiğ ya da az pişmiş yemek daha faydalıdır.
Günlük beslenmenizde kırmızı et, tavuk, balık ve bol miktarda omega-3 yağ asidi içeren yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem, fıstık) mutlaka bulunmalıdır. Ancak haftada 2 defa omega-3 bakımından zengin balıklar tüketilmelidir. Eylül ayının da gelmesiyle balıkçı tezgahlarında balıklar yerini aldı. En sık bulunan balıkların başındaysa palamut, izmarit, istavrit, sardalya, kılıç, kırlangıç, lüfer kolyoz, barbunya, izmarit, çipura ve çinekop geliyor.
Son zamanlarda doğal olmayan polyester, akrilik ve naylon içerikli kumaşlar ve giysiler vitrinleri dolduruyor. Ancak bu giysiler cilt problemlerini ve terlemeyle değişen vücut ısısını da olumsuz yönde etkiliyor. Doğal dokumalar olan yün ve pamuk dokumaların her mevsimde öne çıkması gerekiyor. Sonbahara hazırlanırken, ne çok ince ne de çok kalın giyinmek gerekiyor. Böylece serin noktalarda üşüyüp hastalanmaz sıcakta ise terleyip rahatsızlanmazsınız. Ayrıca cilt problemleriniz de mevsim değişikliklerinde artabileceğinden, pamuklu ürünler tercih etmek durumun daha da kötüye gitmesine engel olacaktır.