2-3 dakika boyunca soğuk suda beklettiğiniz kestaneleri ayıklamaya başlayın. Aralarında çürük olanlar su yüzeyine çıkar. Bu sayede sağlıksız olanları seçebilirseniz. Bu aşamadan sonra kestaneleri pişirmeden önce keskin bir bıçak yardımıyla boydan boya kesikler açın. Kestaneleri lokum gibi pişirmek için bu tarifi deneyin.
Ocağın ateşini orta dereceye ayarlayın ve teflon bir tavanın içine yerleştirin. Kestaneleri pişirirken yarım çay bardağı su ilave edin. Ancak suyu direkt üzerine dökmeyin. Pişirme işlemi devam ederken kapağını kapalı tutmanız gerekiyor. 20 dakikanın sonunda afiyetle tüketebilirsiniz.
Kestaneyi fırında pişirmek istiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit. Çizik attığınız kestaneleri soğuk su dolu bir kabın içerisinde bekletin. Ardından fırın ısısını 200 dereceye ayarlayıp tepsiye dizin. 25-30 dakika pişirmeniz yeterlidir. Kestanelerin kıvamı lokum gibi olacak.
Kestaneleri haşlayarak tüketmek isteyenler, çizik attıktan sonra tencereye aktarıp üzerini geçecek kadar su ilave etmeli. 30-35 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra suyunu süzebilirsiniz. Kabuklarından ayırarak servis edebilirsiniz. Haşlama suyuna 2 kaşık zeytinyağı eklerseniz, kabukların kendiliğinden soyulduğunu göreceksiniz.
Yüksek lif içeriği sayesinde kestane, bağırsakların düzenli çalışmasını destekler ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda C vitamini içeren nadir yemişlerden biridir. Bu nedenle hastalıklara karşı koruma sağlar. İçerdiği magnezyum ve fosfor mineralleri sayesinde kemik sağlığını korumanıza yardımcı olur.
Düşük glisemik indeksli bir besin olan kestane, kan şekerinin hızla yükselmesini önler. O nedenle şeker hastaları kontrollü miktarda tüketerek tatlı ihtiyacını karşılayabilir. Glutensiz beslenmek zorunda olan bireyler için de uygundur.