01.01.2025 - 12:50 | Son Güncellenme:
Soğan dolması, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan ve özellikle Bosna-Hersek mutfağında kendisine has bir yeri olan bir yemek çeşidi, tarifidir. Soğanın katmanları arasına etli ve baharatlı iç harcın doldurulmasıyla hazırlanır. Her ne kadar, hazırlanışıyla zahmetli gibi görünse de bir kez yediğinizde her lokmada aldığınız tat bu zahmeti unutturur.
Dolmayı hazırlarken gerekenler: 7 adet kuru soğan ama büyük boy olmasına özen gösterin.
1 su bardağı pirinç
150 gram dana kıyma
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet küçük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tatlı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı(60 ml)
1 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Toz kırmızı biber (baharatlarda miktarı damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ancak ideal olanı bir çay kaşığıdır.)
Kuru nane
Acı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı yenibahar
Dolmanın üstü için gereken:
50 gram tereyağı
Sosu için gerekenler:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su (400 ml)
Soğanların kabuklarını dikkatlice soymalısınız. Ardından dik bir şekilde bir yarısını keserek merkezine kadar dilimlemelisiniz. Dilimlenmiş soğanları kaynar su dolu bir tencereye alarak 15 dakika haşlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra da soğumaya bir süre soğumaya bırakmalı ve ardından yapraklarını ayırmalısınız. Soğanın katmanlarını-yapraklarını ayırırken dikkatli olmalısınız, çünkü iç harcı onların arasına-içine dolduracaksınız.
Geniş bir kabın içerisine kıyma, yıkanmış pirinç, ince doğranmış küçük soğan, domates ve biber salçasını ekleyin. Çok kısa bir süre, yani maksimum 1-2 dakika karıştırın, yoğurun. Ardından zeytinyağı, baharatlar, tuz, sarımsak, nar ekşisi ve doğranmış maydanozu da ekleyin. Şimdi tüm malzemeleri iyice yoğurun.
Haşlanan soğan yapraklarını, katmanlarını dikkatlice açın. Her birinin geniş kısmına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun. Ardından ise harcı yerleştirdikten sonra soğanı rulo şeklinde sararak dolma haline getirin.
Derin bir tencere alın ve dolmaları yan yana dizin. Ayrı bir kâsede ise domates salçası, nar ekşisi, tuz ve sıcak suyu karıştırarak sosu hazırlamaya başlayın. Hazırladığınız sosu tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. Pişen dolmaların üzerine de tereyağını küçük parçalara bölüp yerleştirin. Önceden ısıtmış olduğunuz 190°C fırında 30 dakika gibi bir süre daha pişirin.
Soğanları haşlarken ne çok fazla ne de az haşlamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü çok haşladığınızda yırtılabilir, az haşladığınızda ise sert kalacağı için iç harcı olması gerektiği gibi yerleştiremezsiniz.