09.08.2023 - 13:10 | Son Güncellenme:
Tüketilen birçok yiyeceğin sağlık açısından oldukça faydalı olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Ancak bazı yiyeceklerin lezzetli olmasına rağmen sağlık açısından da oldukça tehlikeli olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle tadını severek tükettiğimiz birçok yiyeceğin mideye birçok zararı bulunduğu söylenebilir.
Sinsi Yiyecekler! Tadları Lezzetli Ama Mideye Öyle Zararları Var Ki...
Severek yediğimiz birçok yiyeceğin sağlık açısından tahmin edemediğimiz kadar fazla zararının olacağı bilinmektedir. Özellikle mide rahatsızlığı bulunan kişilerin yiyeceklerine ve içeceklerine ekstradan özen göstermesi gerektiği söylenebilir. Mide ağrısı çekmemek için ise mideyi ağrıtacak yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Lezzetli olduğu kadar mide için zararı dokunabilecek olan besinlerin tüketilmesi sırasında da tedbirli davranılması gerekmektedir. Yediğiniz ve içtiğiniz her türlü şeyle birlikte gün içerisinde maruz kaldığınız stres ve sıkıntı da mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Tüketilen besinlerin mideye zararının dokunması da belirli bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak ise mide rahatsızlıkları olan kişilerin seçtikleri yiyeceklere ve içeceklere özen göstermesi gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesi durumunda ve ortamdaki nemin atmasına bağlı olarak vücutta stres üretimi yükselmektedir.
Vücutta stresin artması ise midede asit salınımını artırıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda mide, vücudun en hassas organları arasında yer almaktadır. Ülser, kanser, reflü, gastrit, mide tembelliği ve hazımsızlık en sık karşılaşılan mide rahatsızlıkları olarak bilinmektedir.
Tükettiğimiz besinler, midenizin yanmasına ve ağrımasına neden oluyor olabilir. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde ise bu yiyeceklerden uzak durmanızın mide sağlığı için oldukça faydalı olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır.
Tüketilen bazı besinlerin özellikle mideye son derece zararlı olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Yenilen veya içilen bazı içeceklerin ise mideyi ağrıtabildiği ve midenin yanmasına sebep olabileceği bilinmektedir. Bu yiyecekleri bilmeniz ve tüketmemeniz halinde ise midenizin zarar görmesini engellemenin mümkün olabilmektedir.
Bol acılı ve bol baharatlı besinlerin midenin sağlığı için oldukça zararlı olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır.
Sarımsak ve turşu tüketiminin de fazla olması durumunda mideye zarar verebileceğini söylemek mümkündür.
Bol salça içeren besinlerinde mideyi rahatsız edebileceği bilinmektedir.
Zeytin ve limon tuzu gibi besinlerinde mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini söylemek mümkündür.
Sakatat ve kavurma gibi yağlı besinlerde mide rahatsızlığı olan kişiler için rahatsız edici olabilmektedir.
Kızartma, mayonez ve çeşitli soslarında mide sorunu olan kişilere dokunabileceği bilinmektedir.
Krema ve kaymak gibi yağlı yiyeceklerinde mide sorunlarına sebep olabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
Yağlı ve şerbetli tatlılar, hamur işleri de mide rahatsızlığı bulunan kişilerin uzak durması gereken yiyecekler arasında yer almaktadır.
Şarküteri ürünlerinin de mide sorunlarına yol açabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Özellikle hellim ve tulum gibi çok tuzlu peynir türlerinin tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir.
Midesinde rahatsızlık olan kişilerin hazır gıdaları da mümkün olduğunca tüketmemeye özen göstermesi gerektiği bilinmektedir.
Her türlü yiyeceğin ve içeceğin çok sıcak veya çok soğuk olarak tüketilmemesine dikkat etmek gerekmektedir.
Kurubaklagiller ise her ne kadar sağlıklı besinler arasında yer alsalar bile sık olarak tüketilmesi durumunda mide de şişkinlik ve gaz oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.
Midenizin alışkın olmaması halinde çiğ sebze tüketiminin de rahatsızlığa yol açabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
Yenildiği zaman mideye zarar veren yiyecekler olduğu gibi mide sağlığı için son derece faydalı olduğu bilinen yiyeceklerin de olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Mide sağlığınızı korumak için ise mide için faydalı olan besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Özellikle de mide rahatsızlıklarıyla kolay bir şekilde baş etmek isteyen kişilerin beslenme düzenlerine oldukça dikkat etmesi gerekir. Midenize iyi gelen besinleri tüketmeye özen göstermeniz durumunda ise sağlığınız için oldukça faydalı sonuçlara neden olacağı söylenebilmektedir.
Yoğurt, probiyotikli bir besin olması nedeniyle mide sağlığı için son derece önemli bir gıda olarak bilinmektedir. Probiyotik gıdaların mide ve bağırsak dostu özelliğiyle bilindiğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır.
Kefir de içeriğinde bulunan yoğun probiyotik nedeniyle mide sağlığı için güven içerisinde tüketebileceğiniz bir gıda olma özelliğine sahiptir.
Tüketmeyi tercih edeceğiniz meyveleri de özenli bir şekilde seçmeye özen gösterebilirsiniz. Hazımsızlık sorunu yaşamayacağınız ve daha az şişkinlik ve gaz yapan meyveleri tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Özellikle; armut, ayva, ananas, muz, elma, şeftali, havuç suyu, ananas suyu ve elma suyu gibi meyveleri / meyve sularını tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Papatya çayı ve rezene gibi bitki çaylarının da mide sağlığı açısından oldukça önemli olduğunun söylenmesi söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda melisa, adaçayı, ekinezya, ıhlamur, tarçın ve karanfil çayı, elma çayı gibi bitki çaylarının da mideyi rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Ancak bitki çaylarının yatmadan hemen önce içilmemesine de dikkat edilmesi gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Yemeklerinizi tüketirken, gaz oluşumunu engelleyen ve hazmı kolaylaştıran bazı baharatlardan faydalanmayı da tercih edebilirsiniz. Özellikle kimyon, kekik, kişniş, kakule, zencefil, tarçın, rezene, zerdeçal ve tarhun gibi baharatları kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Tüm besinlerin vücut için belirli faydaları ve zararları bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bazı besinler ise masum görünmelerine rağmen sağlık açısından oldukça zararlı olabilmektedir. Tükettiğiniz besinleri ise özenli bir şekilde seçmeniz gerekmektedir. Özellikle de vücudunuza çok fazla C vitamini yüklemesi yapmamaya dikkat etmeniz gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Aşırı et tüketimine karşı dikkatli davranmanız gerekmektedir. Aynı zamanda işlenmiş etlerden de uzak durulması gerektiğini söylemekte fayda vardır.
Aşırı dozda C vitamini tüketilmesine karşı da dikkatli olunması gerekmektedir.
Gazlı içeceklerin de tüketilmemesi gerektiği ifade edilebilir.
Yüksek miktarda oksalat içeren bir besinin tüketilmesinden önce ise bir bardak su içilmesinin faydalı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Gün içerisinde yaklaşık olarak 3 litre sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Tüketilen sıvı miktarının çoğunluğunu ise suyun oluşturması gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Oksalat oranı yüksek olarak bilinen; çilek, ıspanak, çikolata, fındık, pancar, kola, kepek, buğday ve kakao gibi besinleri ise diyet listenizden çıkarmanız gerektiği söylenebilir.
Diyet yapılması sırasında tuz miktarının azaltılması ile kalsiyumun idrarla atılmasının da önüne geçilmektedir. Bunun için ise yemeklere eklediğiniz tuz miktarlarına özen göstereceğiniz gibi aynı zamanda salamura yiyecekler, tuzlu kuruyemişler, fast food besinler ve maden suyu gibi içeceklerden uzak durmanız gerektiği söylenebilir.
Süt başta olmak üzere tüm mandıra ürünlerinin aşırı tüketilmesine karşı dikkat edilmesi gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Salatanızı tüketirken içerisine sirke eklemenizin de faydalı olduğu söylenebilir.
Sağlığa faydalı olduğunu gördüğünüz her besini sorgulamadan tüketmeniz durumunda, beklemediğiniz sonuçları almanız da mümkün olabilmektedir. Aslında oldukça faydalı olan bir besin, sizin tüketmeniz durumunda faydasından çok zarara neden olabilmektedir. Bunun için vücudunuzu iyi tanımalı ve vücudunuzun hassaslıklarını bilerek buna uygun bir şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.
Mesela kurubaklagiller sağlık açısından son derece faydalı birer gıda olarak bilinmektedir. Ancak midesinde sorun yaşayan bir kişinin tüketmesi durumunda ise hazımsızlık ve gaz problemleri yaşamasına yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Bu nedenle tüketeceğiniz besinlerin öncelikli olarak kendi sağlık durumunuz ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmeniz de fayda vardır.
Aynı şekilde özellikle kış aylarında mandalina ve portakal gibi besinlerin oldukça fazla tüketildiği bilinmektedir. Buna bağlı olarak ise C vitamini açısından son derece zengin olarak bilinmekte olan narenciye ürünlerinin aşırı tüketilmesi ve vücutta depo edilmesine bağlı olarak ise böbreklere zarar verebileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
Özellikle midesinde ve bağırsaklarında sorun yaşayan kişilerin tüketecekleri gıdaları daha dikkatli bir şekilde seçmesinde fayda vardır. Bu nedenle ise kişilerin tüketecekleri besinlerin kendilerinde bir yan etkiye sahip olup olmadığını bilerek tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Gün içerisinde tüketilmekte olan bazı besinlerin zararlı bir etkiye sahip olduğu bilinirken, bazı besinlerin ise masum gibi görünmesine rağmen vücut açısından bir takım sorunlara yol açabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Tüketilen besinlerin, bizi koruduğu ve hastalıkların atlatılması için de kolaylık sağladığının söylenmesi mümkündür.
Ancak sanılanın aksine tüketilen tüm gıdaların vücuda sağladığı bir fayda bulunmayabilir. Hatta tam tersine bazı gıdaların tüketilmesi durumunda vücudunuzda enerjinin azalması ve iltihaplanma gibi çeşitli sağlık sorunlarının oluşması mümkün olabilmektedir.
Hatta zararlı olan bu besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesi durumunda ise sindirim sürecinde etkin bir şekilde rol oynayan mideye zarar verici bir etki oluşturabilmektedir. Sindirim sisteminizin doğru çalışmasını engelleyici etkiye sahip olan besinlerin mideyi zorlayacağı söylenebileceği gibi aynı zamanda bağırsakların çalışmasını da engelleyici bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilmektedir.
Mide için zararlı olduğu kesin olarak kanıtlanmış gıdalar hakkında bilgi edindikten sonra ise bu besinlerin tüketilmemesine veya mümkün olduğu kadar sınırlandırılarak tüketilmesine dikkat etmeniz de fayda vardır.
1- Rafine Karbonhidratlar: Rafine karbonhidratların tüketilmesinin de vücutta gaz, şişkinlik ve kramp gibi şikayetlere yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Beyaz ekmek ve cips gibi besinlerin tüketilmesinin de bağırsak iltihabına yol açabileceğini söylemek mümkündür.
2- Enerji İçecekleri: Enerji içeceklerinin tüketilmesi durumunda, vücuda enerji vermesi nedeniyle tüketilmesinin tercih edildiğini söylemek de mümkün olmaktadır. Ancak enerji içeceklerinin bilinen faydalarının yanı sıra sağlık açısından zararlarının olduğu da bilinmektedir. İçerisinde B3 vitamini ve kafein bulunduran enerji içeceklerinin fazla miktarlarda tüketilmesi halinde ise mide bulantısına ve mide ağrısına sebep olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
3- Baharatlı Yiyecekler: Baharatlı yiyeceklerin aslında dozunda tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Genel olarak ise baharatların ishali tetikleyici bir özelliğe sahip olduklarını söylemek mümkün olmaktadır. Bunun dışında ise bilinen bir zararı olmadığı söylenebilir. Bazı kişilere ise özellikle bazı baharatların dokunabilmesi gibi bir durumun söz konusu olduğunu söylemekte de fayda vardır.
4- Yüksek Sodyum İçeren Gıdalar: İçeriğinde yüksek oranda sodyum bulunan besinlerin tüketilmesi durumunda da mide açısından riskli bir durumun oluşacağını söylemek mümkün olmaktadır. Aynı şekilde hazır çorba ve işlenmiş et gibi gıdaların tüketilmesinin de mide sağlığı için oldukça zararlı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
5- Asitli Meyve ve Sebzeler: Asitli meyvelerin ve sebzelerin tüketilmesi de mideyi rahatsız edici bir özelliğe sahip olabilmektedir. Portakal ve domates gibi besinler ilk bakışta oldukça masum olarak görünseler bile mideyi rahatsız edici bir etkilerinin bulunabileceğini de söylemekte fayda vardır.
6- Kızarmış Gıdalar ve Yağlı Gıdalar: Kızartılmış besinlerin özellikle yüksek yağ oranına sahip olmaları nedeniyle tüketilmelerinin sağlık açısından zararlı olduğu bilinmektedir. Tavuk eti veya patates kızartması gibi her türlü kızartılmış besinin mide rahatsızlıklarını tetikleyici bir etki oluşturabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
7- Gazlı İçecekler ve Alkol: Uzun vadede mideye zararı dokunacak olan besinler arasında gazlı içeceklerin ve alkolün de yer aldığı söylenebilir. Özellikle de reflü ve benzeri mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin bu tür içeceklerden uzak durması gerektiği bilinmektedir.
8- Çikolata: Mide rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından tüketilmemesi gereken gıdalar arasında kakao ve çikolatanın bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Özellikle mide ekşimesi ve mide yanması gibi belirtilere yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
9- Yapay Tatlandırıcılar: Rafine şekerin sağlık açısından bir faydası bulunmadığı biliniyor. Bu nedenle ise bazı kişilerin şeker yerine yapay tatlandırıcıları kullanmaya yöneldiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Yapay tatlandırıcıların tüketilmesi halinde ise bağırsak aktivitesini olumsuz bir şekilde etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
10- Şekerli Tahıllar: Şekerli tahılların tüketilmesinin de mide için zararlı olduğunun söylenmesinde fayda vardır. Her ne kadar tahıl ürünlerinin tüketilmesi faydalı gibi değerlendirilse de şekerli tahılların zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Özellikle ise sabahları kahvaltıda yemek için tercih edebileceğiniz mısır gevreklerinin şekerli tahıllar grubunda yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır. Bu besinlerin aynı zamanda bağırsak dengesini bozucu bir etkiye sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
Kahvaltı yaparken tüketmeyi tercih edeceğiniz bazı besinlerin size faydadan çok zarar sağlayabileceğinin de bilinmesinde fayda vardır. Normal şartlarda fayda sağlayacak olan bazı besinlerin midenizin boş olması halinde tüketmeniz durumunda fayda yerine zararlı bir etkiye sahip olabileceğini de söylemek mümkün olabilmektedir.
1- Domates: Kahvaltı denildiği zaman ilk akla gelen besinlerden birisi de domates olmaktadır. Ancak içerdiği yüksek asit nedeniyle domatesin kahvaltıda tüketilmesi, mide asitinin yükselmesine yol açacaktır. Bu nedenle ise mide ülserine sebep olabileceği söylenebilir. Bu nedenle kahvaltıda tüketilmesi önerilmemektedir.
2- Salatalık: Salatalık da kahvaltıda en fazla tüketilen gıdalar arasında yer almaktadır. Çiğ sebzelerde aminoasit oranının son derece yüksek olduğu bilinmektedir. Aç karna, kahvaltıda tüketilmesi hallinde ise mide ağrısına veya mide yanmasına sebep olabilmektedir.
3- Baharatlı Yiyecekler: Kahvaltıda baharatlı yiyeceklerin tercih edilmesi durumunda mide mukozasına zararlı bir etki oluşturabilecekleri söylenebilir. Bu durumun ise mideye zarar verebileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
4- Şekerler: Sabahları aç karna şeker tüketmek, pankreası zorlayabilir. Bu durum ise ileriki zamanlarda şeker hastalığına yol açabilmektedir. Sabahları yenilen şeker, insülin seviyesini oldukça fazla yükseltmektedir. Buna bağlı olarak ise şeker, kahvaltıdan sonra yenmesi gereken bir besin olarak ifade edilebilir.
5- Muz: Kahvaltıdan önce muz yenmesi halinde ise kandaki magnezyum seviyesini ciddi bir oranda artıracağını söylemek mümkün olmaktadır. Bu artışın ise kalp sağlığı için zararlı olabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
6- Soğuk Asitli İçecekler: Asitli ve gazlı içeceklerin tüketilmesinin sağlık açısından genel olarak zararlı olduğu bilinmektedir. Ancak özellikle kahvaltıdan önce tüketilmesi durumunda ise yediğiniz yemeklerin daha yavaş bir şekilde sindirilmesine yol açabilmektedir.
7- Turunçgiller: İçerdikleri yüksek orandaki meyve asidi nedeniyle, kahvaltıdan çnce tüketilmeleri tavsiye edilmemektedir. Mide için zararlı olabileceğini söylemekte mümkündür. Mide ülserine sebep olabileceği bilinmektedir.