Mideye Zararı Dokunduğu Kanıtlanan Gıdalar Hangileridir?
Gün içerisinde tüketilmekte olan bazı besinlerin zararlı bir etkiye sahip olduğu bilinirken, bazı besinlerin ise masum gibi görünmesine rağmen vücut açısından bir takım sorunlara yol açabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Tüketilen besinlerin, bizi koruduğu ve hastalıkların atlatılması için de kolaylık sağladığının söylenmesi mümkündür.
Ancak sanılanın aksine tüketilen tüm gıdaların vücuda sağladığı bir fayda bulunmayabilir. Hatta tam tersine bazı gıdaların tüketilmesi durumunda vücudunuzda enerjinin azalması ve iltihaplanma gibi çeşitli sağlık sorunlarının oluşması mümkün olabilmektedir.
Hatta zararlı olan bu besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesi durumunda ise sindirim sürecinde etkin bir şekilde rol oynayan mideye zarar verici bir etki oluşturabilmektedir. Sindirim sisteminizin doğru çalışmasını engelleyici etkiye sahip olan besinlerin mideyi zorlayacağı söylenebileceği gibi aynı zamanda bağırsakların çalışmasını da engelleyici bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilmektedir.
Mide için zararlı olduğu kesin olarak kanıtlanmış gıdalar hakkında bilgi edindikten sonra ise bu besinlerin tüketilmemesine veya mümkün olduğu kadar sınırlandırılarak tüketilmesine dikkat etmeniz de fayda vardır.
1- Rafine Karbonhidratlar: Rafine karbonhidratların tüketilmesinin de vücutta gaz, şişkinlik ve kramp gibi şikayetlere yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Beyaz ekmek ve cips gibi besinlerin tüketilmesinin de bağırsak iltihabına yol açabileceğini söylemek mümkündür.
2- Enerji İçecekleri: Enerji içeceklerinin tüketilmesi durumunda, vücuda enerji vermesi nedeniyle tüketilmesinin tercih edildiğini söylemek de mümkün olmaktadır. Ancak enerji içeceklerinin bilinen faydalarının yanı sıra sağlık açısından zararlarının olduğu da bilinmektedir. İçerisinde B3 vitamini ve kafein bulunduran enerji içeceklerinin fazla miktarlarda tüketilmesi halinde ise mide bulantısına ve mide ağrısına sebep olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
3- Baharatlı Yiyecekler: Baharatlı yiyeceklerin aslında dozunda tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Genel olarak ise baharatların ishali tetikleyici bir özelliğe sahip olduklarını söylemek mümkün olmaktadır. Bunun dışında ise bilinen bir zararı olmadığı söylenebilir. Bazı kişilere ise özellikle bazı baharatların dokunabilmesi gibi bir durumun söz konusu olduğunu söylemekte de fayda vardır.
4- Yüksek Sodyum İçeren Gıdalar: İçeriğinde yüksek oranda sodyum bulunan besinlerin tüketilmesi durumunda da mide açısından riskli bir durumun oluşacağını söylemek mümkün olmaktadır. Aynı şekilde hazır çorba ve işlenmiş et gibi gıdaların tüketilmesinin de mide sağlığı için oldukça zararlı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
5- Asitli Meyve ve Sebzeler: Asitli meyvelerin ve sebzelerin tüketilmesi de mideyi rahatsız edici bir özelliğe sahip olabilmektedir. Portakal ve domates gibi besinler ilk bakışta oldukça masum olarak görünseler bile mideyi rahatsız edici bir etkilerinin bulunabileceğini de söylemekte fayda vardır.
6- Kızarmış Gıdalar ve Yağlı Gıdalar: Kızartılmış besinlerin özellikle yüksek yağ oranına sahip olmaları nedeniyle tüketilmelerinin sağlık açısından zararlı olduğu bilinmektedir. Tavuk eti veya patates kızartması gibi her türlü kızartılmış besinin mide rahatsızlıklarını tetikleyici bir etki oluşturabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
7- Gazlı İçecekler ve Alkol: Uzun vadede mideye zararı dokunacak olan besinler arasında gazlı içeceklerin ve alkolün de yer aldığı söylenebilir. Özellikle de reflü ve benzeri mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin bu tür içeceklerden uzak durması gerektiği bilinmektedir.
8- Çikolata: Mide rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından tüketilmemesi gereken gıdalar arasında kakao ve çikolatanın bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Özellikle mide ekşimesi ve mide yanması gibi belirtilere yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
9- Yapay Tatlandırıcılar: Rafine şekerin sağlık açısından bir faydası bulunmadığı biliniyor. Bu nedenle ise bazı kişilerin şeker yerine yapay tatlandırıcıları kullanmaya yöneldiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Yapay tatlandırıcıların tüketilmesi halinde ise bağırsak aktivitesini olumsuz bir şekilde etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır.
10- Şekerli Tahıllar: Şekerli tahılların tüketilmesinin de mide için zararlı olduğunun söylenmesinde fayda vardır. Her ne kadar tahıl ürünlerinin tüketilmesi faydalı gibi değerlendirilse de şekerli tahılların zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Özellikle ise sabahları kahvaltıda yemek için tercih edebileceğiniz mısır gevreklerinin şekerli tahıllar grubunda yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır. Bu besinlerin aynı zamanda bağırsak dengesini bozucu bir etkiye sahip olduğunu söylemekte mümkündür.