08.07.2024 - 12:31 | Son Güncellenme:
Toplumda sivilceye en büyük neden olarak yağlı cilt yapısı biliniyor. Tıkanan gözeneklerin üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyon sivilceye yol açıyor. Yağlı krem kullanımı, günlük temizleyicilerin kullanılmaması, makyaj ve terleme akne şikayetlerini artırıyor. 25 yaş sonrası görülebilen sivilce problemleri ‘erişkin aknesi’ olarak biliniyor. Sivilce oluşumunda genetik faktörlerin etkisinin olduğu kabul ediliyor.
İçi irinli kabarcıklar olarak ortaya çıkan sivilceler gözle görülür şekilde belli oluyor. Morumsu veya kırmızımsı renklerde ortaya çıkabilen sivilceler, deri yüzeyine yakın beyaz ve sarı renkli baş verebiliyor. Deri yüzeyine yakın olmayanlar ise sadece şişkin ve renkli olarak görülüyor. Çoğu zaman sıkılmaya çalışıldıklarında deri yüzeyine uzak olduklarından içeride yer alan akne çıkamıyor ve ciltte yaraya neden oluyor. Akne izleri geçici veya kalıcı olabiliyor. Kalıcı olarak vücutta iz yapan akneler dermatolojik tedavi gerektiriyor.
Sivilce bireylerin sosyal yaşımı ve kendine güvenini etkileyen bir sağlık problemi. Bu nedenle sıkmadan veya oynamadan tedavi edilmeli. Tedavi süresi görülme sıklığı ve şiddetine göre değişkenlik gösterse de en hafif sivilce dahi en az 6 ay tedavi edilmeli. Sivilce tedavisine yanıt sıklıkla 1 ila 2 ay sonra alınıyor. Bu nedenle sabırlı olup tedaviyi yarıda kesmemek gerekiyor.
Sivilce erkek ve kadın fark etmeksizin her bireyde ergenlik dönemi ve sonrası ortaya çıkabiliyor. Ancak kadınlarda regl dönemi ve gebelik dönemlerinde yaşanan hormonal değişimler sivilcelerde artış veya azalışa neden olabilir.
Yağlı cilt tipine sahip bireylerde sivilce görülme olasılığı kuru cilt tipine sahip bireylere oranlar oldukça yüksek. Hijyen amaçlı kullanılan duş jeli veya sabunlar cilt tipine uygun değil ise sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Aynı şekilde vücudun arka tarafında kalan ve gün içerisinde su ile pek teması olmayan sırt bölgesinin hijyenine özen gösterilmemesi sivilcelere neden olabilir. Sivilce oluşumuna engel olmak için düzenli ve dengeli beslenme, ideal kiloyu koruma, hijyen ve vücudun ihtiyaç duyduğu kadar su tüketimine özen gösterilmelidir.
Sırtta çıkan sivilceler yağ bezlerinizin tıkandığının habercisi olabilir. Bu durum yağın cildin yüzeyine çıkmasını engelleyerek sivilcelerin oluşmasına neden olabilir. Giydiğimiz kıyafetlerin sürtünmesi de sivilce oluşumuna zemin hazırlayan etmenler arasında. Bazı uzmanlar karaciğerin sağlıksız olması nedeniyle de sivilce oluşumu yaşanacağını belirtiyor.