Yapılan çalışmada tam yağlı sade yoğurttaki proteinlerin sarımsaktaki kokuya neden olan maddeleri azaltmada %99 oranında etkili olduğu belirtiliyor. Araştırmacılara göre bu çalışmanın kilit noktası elbette ki protein.
Araştırmacılara göre tam yağlı sade yoğurtta bulunan proteinler sarımsak kokusuna neden olan bileşikleri nötrleyebiliyor. Araştırmacı ekip bunu anlayabilmek için cam şişelere eşit miktarda çiğ sarımsak ekledi. Sarımsak dolu camların içerisine farklı içeriklere sahip yoğurt çeşitleri ilave etti.
Araştırmanın verdiği sonuç ise herkesi şaşkına çevirdi. Kullanılan yoğurt, rahatsız edici kokuları üreten sarımsak bileşiklerini neredeyse yok etti. Ancak tükettiğiniz her yoğurt türü bu kritere uyum sağlamıyor.
Çalışmanın yazarı Dr. Sheryl Barringer, yüksek protein içeren gıdaların günümüzde çok talep gördüğünü belirtti. Ayrıca çalışmanın sonuçlarına göre yüksek protein içeren yoğurtlar sarımsak kokusunu önlemede daha etkili. Peki, kokuyu azaltmak için özellikle seçilmesi gereken bir yoğurt var mı?
Dr. Barringer'e göre bu beklentiyi karşılayacak en iyi yoğurt tam yağlı sade yoğurttan daha yüksek protein değeri içeren yoğurtlar. Bu noktada içerisindeki protein miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Yoğurdun koku giderici etkilerini artırmak için sarımsak tükettikten kısa bir süre sonra tüketilmesi öneriliyor.
Kulaktan kulağa yayılan ve doğruluğu pek bilinmeyen efsanelerden biri ise sarımsağı kızartmanın koku problemini önleyeceğidir. Araştırmacılar, kızarmış sarımsak üzerinde koku giderici etkiler olup olmadığını da test etti.
Kızartma işlemi, kokuya yol açan bileşiklerin azalmasını sağlamış. Yani bu durumda sarımsağın hazırlama şekli, rahatsız edici kokulara neden olmasını önlemek için önemli noktalardan biri.