17.04.2025 - 16:09 | Son Güncellenme:
Sarımsak, dünya mutfaklarında olduğu gibi Türk mutfağında da merkezi bir yere sahiptir. Çorbalardan et yemeklerine, soslardan mezeler, Türk mutfağında da sıkça kullanılıyor. Ancak, sarımsağı hazırlama süreci, özellikle soyma ve doğrama aşamaları, zaman alıcı olabiliyor. O nedenle sarımsak ezici aletlerin mutfakta bulundurulması bir hayli kullanışlı. Ancak bu aletleri doğru kullanmıyor olabilirsiniz.
Sarımsak ezicisini kullanırken yapılan en yaygın hata, sarımsağı önce soymaktır. Birçoğumuz, alışkanlık gereği veya aletin kabuklu sarımsağı işleyemeyeceğini düşünerek, sarımsak dişlerini tek tek soyup öyle eziciye yerleştirir. Ancak, bu hem zaman kaybına neden olur hem de gereksiz bir çaba gerektirir.
Bu aletler, sarımsağın içindeki yumuşak kısmı sıkarak dışarı çıkarırken, kabuğu cihazın içinde tutar. Ezme işlemi tamamlandığında, kabuk genellikle bütün halde veya büyük parçalar olarak aletin içinde kalır. Kabuk soyma adımını atlayarak, hazırlık sürecini hızlandırabilirsiniz.
Sarımsak başından bir veya iki dişi ayırın. Kabuğunu soymanıza gerek yok. Sadece dişin kök kısmını keserek düz bir yüzey oluşturabilirsiniz. Ezicinin daha kolay kapanmasını sağlayabilirsiniz. Sarımsak dişini, ezicinin haznesine kabuklu halde yerleştirin. Çoğu ezicide, hazne bir veya iki dişi alacak büyüklükte olur.
Ezicinin kollarını sıkıca bastırarak sarımsağı ezin. Yeni eziciler, fazla güç gerektirmeden sarımsağın iç kısmını püre haline getirir. Ezilmiş sarımsak, aletin deliklerinden dışarı çıkarken kabuğu da içeride kalacak. Ezme işlemi bittikten sonra, eziciyi açın ve kabuğu çıkarın.
Sarımsağın yemeklere kattığı lezzet, içerdiği kükürt bileşikleri sayesinde ortaya çıkar. Bu bileşikler, sarımsak ezildiğinde veya kesildiğinde aktif hale gelir ve aromasını salar. Ezilmiş sarımsak, doğranmış sarımsağa kıyasla daha fazla hücre yapısını parçaladığı için daha lezzetli sonuçlar almanızı sağlar.
Sarımsak ezicisinin avantajlarından tam anlamıyla faydalanmak için, doğru bir model seçmek önemlidir. Piyasada farklı tasarımlarda ve malzemelerde sarımsak ezicileri bulunsa da kaliteli bir ezici seçmeniz zordur. Paslanmaz çelik veya alüminyum eziciler, uzun ömürlü ve kolay temizlenebilir olduğu için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.