21.04.2025 - 13:16 | Son Güncellenme:
Acı biberlerin içindeki bileşene kapsaisin denir. Acı biber yediğinizde kapsaisin ağzınızdaki ve sindirim sisteminizdeki belirli ağrı reseptörlerine bağlanıp onları aktive eder.
Tetiklediği ağrı, beyninize yanma hissi veya sıcaklık artışı olarak iletilir ve bu da beynin vücuda kendini soğutmasını söylemesine yol açar.
Terlemeye başlayabilirsiniz, gözleriniz yaşlanabilir, burnunuz akabilir çünkü vücut baharatlı ve acı yiyecekleri dışarı atılması gereken tahriş edici bir madde olarak yorumlar. Kapsaisin vücudunuz için tamamen zararlı değildir. Bazı durumlarda faydası da bulunur.
Antioksidanların ne işe yaradığını açıklamak için öncelikle serbest radikallerin ne olduğunu anlamamız gerekir. Serbest radikaller, vücudunuzdaki doğal süreçlerin yanı sıra alkol, hava kirliliği ve sigara gibi çevresel faktörler tarafından üretilen bileşiklerdir. Vücuttaki serbest radikallerin fazlalığı hücre ve DNA hasarına yol açabilir ve zamanla kronik hastalıklara neden olabilir. Antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikalleri nötralize eder ve baharatlı yiyeceklerdeki kapsaisin antioksidan görevi görebilir.
Acı biberler aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan C vitamini kaynağıdır. Tek bir yeşil acı biber, önerilen günlük C vitamini değerinin yüzde 121'ini sağlar ve bir kırmızı acı biber, önerilen günlük değerin yüzde 72'sini içerir.
Kapsaisin üzerine yapılan çalışmalar, kolesterol seviyelerine ve kan basıncına yardımcı olup olmadığı veya kötüleştirip kötüleştirmediği konusunda kesin bir sonuca henüz varamadı. Bağırsaklara gelince, bugüne dek yapılmış araştırmalar kapsaisinin bağırsak mikrobiyomumuzu etkileyebileceğini gösteriyor. Kapsaisin, gastrointestinal sistemin alt kısmındaki yararlı bakterileri artırabilir ve zararlı bakterileri azaltabilir.
Kapsaisinin insan sağlığı üzerindeki bu ek faydalarını güvenle söyleyebilmemiz için daha sağlam bilimsel verilere ihtiyaç duyulsa da, sağlık için tamamen zararlı olduğunu söylemek için henüz çok erken. Ancak fazla tüketilmesi halinde bazı zararları da bulunuyor.
Mide ekşimesine yatkınsanız veya asit reflünüz varsa kaçınmanız gereken yiyeceklerden birinin baharatlı yiyecekler olduğunu söylemek mümkün. Baharatlı yiyeceklerin mideye doğru ilerlerken yemek borusunu tahriş ettiği ve ayrıca alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olduğu söyleniyor. Bu sfinkter, mide içeriğinin yemek borusuna geri yıkanmasını önler. Sfinkter gevşemesi yiyecek ve mide asidinin yukarı doğru hareket etmesi anlamına gelir ve asit reflüsüne ve mide ekşimesine katkıda bulunur.
Uzmanlar asit reflünüz olmasa bile, rahatsız edici mide ekşimesi yaşamanın baharatlı yiyecekleri fazla kaçırdığınızın bir göstergesi olduğu konusunda uyarıyor.
Baharatlı yiyecekler mide ülserine neden olmaz ancak mide ülseriniz varsa baharatlı yiyecekler semptomlarınızı kötüleştirebilir. Baharatlı yiyecekler bağırsak astarını tahriş edebilir ve ülseriniz olduğunda bu tahrişi daha fazla hissedersiniz.