Yemeklere tat ve lezzet vermek için Türk mutfağında oldukça yaygın kullanılan salça genellikle domates ve biberden yapılır. Yaz aylarının sonuna doğru alınan sebzeler kış mevsimi için hazırlanır. Yemek yapımında sos veya lezzet katması için kullanılır. Yaz aylarında yapılan salçayı uzun süre korumak gerekir. Ancak salça yaparken kullanılan kaşık türü küflenmeye sebep olabiliyor. İyi bir salça yapabilmek için sebzelerin seçimine ve yapım aşamasında bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Lezzetli ve uzun süre kalması için salça yaparken kullanacağınız domatesin kırmızı, bol etli, olgun ve parlak olmasına özen gösterin. Çürük veya lekeli domateslerden uzak durun. Kaynatma esnasında domates miktarına uygun tencere seçin. Kaynama sürecinin rahat olmasına özen gösterin. Salça kısık ateşte yapılmalıdır. Salçanın küflenmesine ve sulanmasına neden olan en büyük etken kullanılan kaşıktır. Metal kaşık salçanın ilerleyen zamanlarda küflenmesine ve sulanmasına sebep olur. Tahta kaşık ise salçanın kıvamını korumasına ve küflenmesine engel olur. Salçanın tuz miktarı iyi ayarlanmalıdır. Az tuz kullanıldığında da salçanın ömrü kısalır. Çok çabuk küflenmesine neden olabilir. Saklanma süresini uzatmak istediğiniz salçanın cam kavanozda yapılması gerekir. Ayrıca üstüne ekleyeceğiniz hakiki zeytinyağı raf ömrünün uzamasına yardımcı olacak hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.