01.12.2024 - 07:58 | Son Güncellenme:
Dereotu, kolay yetişen ve az bakım isteyen bir bitki olması nedeniyle evde saksıda yetiştirmek için uygundur. Pek çok yemekte ve salatada kullandığımız aromatik bitki, sağlığımız için de çok faydalıdır. Yemeklerinizi taze dereotuyla tatlandırmak istiyorsanız, evde yetiştirmeye başlayın.
Dereotu yetiştirmek için güvendiğiniz çiçekçilerden tohum temin etmelisiniz. Dereotu için tohum edindikten sonra, toprak ve saksı seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Neredeyse her bitkide olduğu gibi dereotunda da drenajlı saksılar kullanmalısınız. Saksının alt kısmında suyun akabileceği delikler bulunmalı.
Tohumları küçük plastik kaplara ekebilirsiniz. Ancak bitki filizlenmeye başladığında mutlaka değiştirmeniz gerekiyor. Uzun ince veya orta boy saksılar seçebilirsiniz. Dereotunu ekleyeceğiniz için organik maddeler içeren torflu bahçe toprağı almalısınız.
Dereotu yer değişikliğinden hoşlanmayan bir bitkidir. Saksıyı bir kere yerleştirdikten sonra fazla hareket ettirmemeye özen gösterin. Dereotu sıcak iklimi sever. Eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız, saksıyı içeride bekletmelisiniz. Bu püf noktaları öğrendikten sonra, dereotu ekmeye geçebilirsiniz.
İlk olarak saksıyı organik maddeler açısından zengin toprakla doldurun. Toprağı saksının kenarına kadar doldurmanıza hiç gerek yok. Boşluk bırakarak devam edebilirsiniz. Dereotu tohumlarını doğrudan ekebilirsiniz. Ancak çimlenme sürecini hızlandırmak için tohumları bir gece ılık suda bekletebilirsiniz.
Tohumlar ekildikten sonra genellikle 7-14 gün içinde çimlenir. Bu süreçte toprağı nemli tutun. Dereotu günde en az 5-6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Güneşli bir pencere önünde bekletebilirsiniz. Dereotu genellikle ekildikten 6-8 hafta sonra hasada hazır hale gelir.
Dereotu yapraklarını sapın üst kısmından keserek alabilirsiniz. Bitkiyi tamamen koparmadığınız için kökten büyümeye devam edecektir. Bu sayede bakım işlemlerini sürdürebilirsiniz. Düzenli olarak taze dereotu elde ederek lezzetli yiyeceklere dahil edebilirsiniz.
Faydalı bitkiler arasında yer alan dereotu, uykusuzluğu gidermesiyle bilinir. Üstelik A, C, E vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. Sindirim sistemini düzenleyen bu bitkiyi rahatlıkla tüketebilirsiniz. Gaz ve hazımsızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.