09.05.2024 - 15:30 | Son Güncellenme:
Son zamanlarda artan sahte altın vakaları, birçok kişinin tedirgin bir şekilde alışveriş yapmasına neden oluyor. İnsanlar, alınan altınların sahte çıkması sebebiyle çoğu insan mağduriyet yaşıyor. Ancak sahteliği bu yöntemler sayesinde ortaya çıkabilir.
Kuyumcular, gelen demo altınların çoğunlukla gerçeğinden ayrıt edilemediğini belirtiyor. Yani, sahtesi ve gerçeği arasında çok ince bir detay mevcut. O nedenle tahmin etmek imkansız hale gelebilir. Sahte altının ayarı ve gramajının bazı durumlarda farklı çıktığını söylüyorlar.
Altının sahte olup olmadığını anlamak için tavsiye edilen yöntem ise üzerine birkaç damla sirke dökmek. Eğer rengi değişmeye başlıyorsa sahte olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu öne sürülüyor. Gerçek altının renginin ise hiçbir koşulda değişmeyeceği belirtiliyor.
Önerilen bir başka yöntem ise sıvı fondöten ve pudra yöntemi. Bunlaru kullanarak cildinize makyaj yapın. Makyajlı bölgeye altını hafifçe bastırdığınız zaman, siyah bir iz bırakıyorsa altının gerçek olduğu anlamına gelir. Ayrıca cilt testi deneyebilirsiniz. Avucunuzun içinde beklettiğinizde elinizdeki terle reaksiyona girerek renk çıkarabilir.
Aynı zamanda altına dikkatli bir şekilde baktığınız zaman, farklı bir metal rengi veya renkler görüyorsanız sahte olma ihtimali çok yüksektir. Sahte altınlar, gerçeğine göre daha hafif olur. Rengi ise gerçeğine göre daha soluk ve mattır.
Sahte altınlar genellikle mıknatısla çekilebilir. Ancak gerçek altın manyetik olmadığı için mıknatıs yönteminde bir çekim sağlanmaz. Gerçek altın, nitrik aside dayanıklıdır. Birkaç damla asit uygulandığında renk değişimi olmaz. Gerçek altın çok iyi bir elektrik iletkeni görevi üstlenir. Ancak sahteleri, iletkenlik konusunda farklılıklar gösterir.
Altın takılarınızı bir kabın içerisine ekleyerek gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Altın yoğun bir metal olduğu için suda yüzmez. Ancak kaplama veya gümüş ürünler suda yüzebilir. Bu deney, altın kaplama gümüş pırlanta bilezik gibi alaşımlı takılarda geçerli değil.