09.12.2020 - 11:26 | Son Güncellenme:
Her sene olduğu gibi yeni yıldan en büyük beklentimiz birçoğumuz için “sağlık”. Ancak özellikle 31 Aralık’ta tüm gün boyunca yapılan beslenme hataları yılbaşı gecesinde tüketilen yiyecek ve içecek miktarının kontrolsüzce artmasına neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş sağlıklı yılbaşı sofrasının 8 önemli kuralını sıraladı:
Oysa yılbaşı gecesinde kontrollü tüketimi sağlayabilmenin ilk adımı, güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır. Sağlıklı bir kahvaltı gece boyunca uyku sırasında düşen kan şekerinizi normal seviyelere getiriyor ve gün boyunca zaman zaman yaşanan açlık ile tatlı krizlerini önlüyor. Bu nedenle güne mevsim yeşilliklerinin, yumurtanın, peynirin, zeytinin ve tam buğday ekmeğin olduğu sağlıklı bir tabakla başlamanız oldukça önemli.
Uzun saatler boyunca hiçbir şey tüketmeden sadece yılbaşı yemeğini beklemek hem kan şekerinizin çok fazla düşmesine ve buna bağlı yılbaşı yemeğinde aşırı karbonhidrat içerikli besinlere yönelmenize hem de metabolizmanızın yavaşlamasına neden oluyor. Bu yüzden sağlıklı bir kahvaltının ardından; salata, sebze yemeği ve yoğurt gibi besinlerden oluşan hafif bir öğle yemeğini asla atlamayın. Ayrıca yılbaşı yemeğinden 1-2 saat önce yapacağınız küçük bir ara öğünle gün boyunca kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz. Bu ara öğün bir kase çorba ve 2 küçük kepekli grissini veya 1 porsiyon meyve ve 1 kase yoğurt gibi tercihlerden oluşabilir.
Adı üstünde yılbaşı yemeği, aceleniz yok. Ailenizle, sevdiklerinizle uzun sohbetler edeceğiniz, eğleneceğiniz bir akşam yemeği bu. Hareketlerinizi yavaşlatın, çatal-bıçak sürekli elinizde olmasın. Çünkü hızlı yemek yediğinizde beyne tokluk sinyali geç gidiyor ve siz doymadığınızı düşünüp daha çok besin tüketiyorsunuz. Bu da ertesi gün mide-bağırsak problemlerinizin artmasına neden oluyor.
Su, vücudunuzun yegane ihtiyacı… Ancak gün boyunca öğün atlamaya eğilim olduğu gibi su tüketimi de yetersiz kalabiliyor. Uyanır uyanmaz başlayarak gün içerisinde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Yılbaşı yemeğinde tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin karbonhidrat açısından zengin olmaları, ertesi gün ciddi ödem problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle gün boyunca en az 2 litre su içmek ve buna ilaveten yemek esnasında da en az 2-3 bardak su tüketmek ertesi gün yaşayacağınız ödem problemlerini de oldukça azaltacaktır.
Yılbaşı gecesinin olmazsa olmazları mezeler, meyveler, tatlılar… Ancak her birinden yemek istediğinizde ve porsiyonları abarttığınızda bir gecede günlük ihtiyacınızın 2-3 katı kadar karbonhidrat alabilirsiniz. Bu noktada miktar ve tükettiğiniz besinlerin içeriği çok önemli. Örneğin kızartmalardan ve humus gibi fazla karbonhidrat içeren mezelerden uzak durup yoğurtlu mezeler ve peynir çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
Yemek sonrasında tüketeceğiniz meyvelerin porsiyonlarına da dikkat edin. Aksi halde her meyve ikramından yemek istediğinizde sadece meyveden kaynaklı aşırı karbonhidrat tüketimi yaşayabilirsiniz. Her meyvenin porsiyonu için ortalama bir yumruk boyutunu düşünebilirsiniz. Yılbaşı gecesinde 2 porsiyon meyveyi aşmamaya özen gösterin.
Genel bir yanılgı olarak, kuruyemişlerin çok sağlıklı olduğu için ne kadar yenirse yensin sağlığımızı bozmayacağı ve kilo aldırmayacağı düşünülüyor. Ancak dikkat! Toplam bir avuç kuruyemişin fazlası size fayda değil, kilo aldırarak ve pek çok hastalıklara zemin hazırlayarak zarar getirebiliyor. Ayrıca kuruyemişlerin sağlığa olan etkilerinden yararlanabilmek için kavrulmuş kuruyemişler yerine, çiğ olanları tercih etmeniz gerekiyor. Yılbaşı gecesinde de toplam bir avuç çiğ kuruyemişten fazlasını tüketmemelisiniz.
Yılbaşı yemeğinin olmazsa olmazı tatlılar… Ancak şerbetli ve hamurlu tatlılar, lezzetli oldukları kadar tehlikeliler de! Şerbetli ve hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin. Tadı ne kadar güzel olursa olsun ikinci bir porsiyon ikram edildiğinde 'hayır' demeyi unutmayın!